PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ēšanas traucējumi vīriešiem

Doctus
Vecāki un ārsti uzskata, ka ēšanas traucējumi zēniem sastopami ļoti reti. Tomēr ASV veiktā pētījumā ar 5527 pusaudžiem zēniem, secināja, ka 17,9% zēnu ļoti uztraucas par savu svaru un fizisko izskatu. Šiem zēniem ir daudz lielāks risks pievērsties riskanai uzvedībai, tai skaitā, narkotiku lietošanai un biežai alkohola lietošanai.

Vīriešiem un sievietēm ir dažāda izpratne par svaru un ārējo izskatu. Lai labāk izprastu kā ēšanas traucējumu simptomi vīriešiem ir saistīti ar aptaukošanos, narkotiku lietošanu un depresiju, tika veikta aptauja. Zēniem bija jāaizpilda aptaujas anketa katrus 12 - 36 mēnešu no 1999. līdz 2010. gadam.  

Zēni vairāk ir ieinteresēti muskuļu masas audzēšanā nekā svara samazināšanā, 9,2% zēnu piedomā pie muskuļu masas palielināšanas, savukārt 2,5% domā par svara samazināšanu un 6,3% domā par abiem šiem aspektiem.  

Vīrieši, kuri domā par muskuļu masas audzēšanu un kuri lieto uztura bagātinātājus, augšanas hormonus un steroīdus, lai uzlabotu savu fizisko izskatu, gandrīz divas reizes biežāk sāk lietot alkoholu un narkotikas, nekā viņu vienaudži, kuri nemēģina palielināt muskuļu masu.

Savukārt zēniem, kuri mēģina samazināt svaru, biežāk attīstās depresija.

Kopumā no visiem aptaujātajiem zēniem nopietni ēšanas traucējumi tika novēroti 2,9% un gandrīz vienai trešdaļai zēnu tika novēroti neregulāri ēšanas traucējumi.  

Šis pētījums pierāda, ka par ēšanas traucējumiem un pārspīlētu sava ķermeņa uztveri ir jārunā arī ar zēniem, mūsdienās tā vairs nav tikai meiteņu problēma, kā tas ilgus gadus ir bijis.

Pirmavots: Field AE. Prospective Associations of Concerns About Physique and the Development of Obesity, Binge Drinking, and Drug Use Among Adolescent Boys and Young Adult Men. JAMA Pediatrics, 2013.