PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Stradiņa slimnīcas endokrinologi ievieš cukura diabēta pacientu attālinātu ārstēšanu

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca
Stradiņa slimnīcas endokrinologi ievieš cukura diabēta pacientu attālinātu ārstēšanu
Atzīmējot Pasaules Diabēta dienu, 2013. gada 14. novembrī plkst. 14.00 Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas centrs rīko pasākumu, kas veltīts cukura diabēta pacientu attālinātas ārstēšanas pieredzei Latvijā, izmantojot modernas tehnoloģijas un jauna līmeņa ārsta-pacienta sadarbības modeli.

Cukura diabēts ir viena no nozīmīgākajām neinfekcijas slimībām, kas kļūst par arvien lielāku sabiedrības veselības problēmu vēlīno komplikāciju un mirstības cēloņu struktūrā gan Latvijā, gan pasaulē.

Lai pacientiem sniegtu pēc iespējas labāku aprūpi, Stradiņa slimnīcas Endokrinoloģijas centra komanda ir iesaistījusies Centrālās Baltijas jūras reģiona INTERREG IV A 2007-2013 programmas projektā „eMedic - telemedicīnas un diabēta ārstniecības attīstība", kura mērķis ir uzlabot un modernizēt diabēta pacientu aprūpes procesu, attīstīt jaunu e-pakalpojumu izveidi - moderno tehnoloģiju izmantošanu un novērošanas metožu ieviešanu veselības aprūpē.

Pilotprojekta laikā pacientiem, kuri piedalās attālinātajā diabēta monitorēšanā, ir izdalīti glikometri ar iebūvētu Bluetooth moduli, kā arī mobilie tālruņi ar aplikāciju, kas ļauj uztvert glikometra raidīto signālu. Pacientam ne tikai 3-4 reizes dienā jāmēra cukura līmenis asinīs, bet arī jāievada mobilajā tālrunī dati par ēdienreizēm un savu fizisko aktivitāti. Savukārt ārsts virtuāli seko pacienta rādītājiem un, ja nepieciešams, koriģē ārstēšanas taktiku, ievadot datus īpašā portālā.

Projektā iesaistīti cukura diabēta pacienti, ārsti-endokrinologi, diabēta aprūpes māsa, projekta medicīniskais koordinators un e-veselības speciālists. Projekta starptautiskie partneri: Turku Lietišķo zinātņu universitāte, Turku Zinātnes parks, Igaunijas E-veselības fonds, Dienvidrietumu Somijas slimnīcu iecirknis, Karolinskas universitātes slimnīca Zviedrijā.

Pasākuma programmā:

  • eMedic pilotprojekta pieredze - projekta starprezultāti, ārstu skatījums, secinājumi;
  • interaktīva prezentācija ar pacienta iesaisti;
  • diskusija par e-veselības projektu ieviešanu Latvijā.

Pasākums notiks 2013. gada 14. novembrī plkst. 14.00 Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (Pilsoņu ielā 13, Rīgā) 8. korpusa 3. stāva konferenču zālē. Pasākumā aicināti piedalīties Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, nozares asociāciju pārstāvji un citi interesenti.