PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Tiek atvērts grāmatas „Ķirurģija” otrais papildinātais izdevums

Rīgas Stradiņa universitāte
Tiek atvērts grāmatas „Ķirurģija” otrais papildinātais izdevums
Šodien, 27.novembrī, tiek atvērts grāmatas „Ķirurģija" otrais papildinātais izdevums, kas tapis Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektora un ķirurģijas profesora Jāņa Gardovska redakcijā un ir visaptverošākā mācību grāmata ķirurģijā latviešu valodā. Tās 1012 lapaspusēs 44 izcili Latvijas ķirurgi un citu nozaru ārsti publicējuši 37 rakstus par ķirurģijas vēsturi, ķirurģiskajām saslimšanām un to ārstēšanas metodēm mūsdienās. Grāmata tapusi, papildinot 2001.gadā izdoto grāmatu.

RSU rektors profesors Jānis Gardovskis: „Grāmatas pirmais izdevums tika publicēts 2001.gadā un bija unikāls un visaptverošs mācību līdzeklis un izziņas materiāls ķirurģijas jomā latviešu valodā. Pasaules pieredze rāda, ka šādas informatīvas grāmatas nemitīgi jāatjauno, lai tās nenovecotu, tāpēc tiek veidoti atkārtoti un papildināti izdevumi. Arī mūsu "Ķirurģijas" grāmatas atkārtotais izdevums tapis ar mērķi atklāt laika gaitā ķirurģijā ienākušās tendences, kā arī šo gadu laikā kopš pirmā izdevuma iznākšanas gūto praktisko pieredzi un sasniegumus. Grāmatas tapšanā liela pateicība ir jāsaka visiem grāmatas autoriem un RSU Izdevniecības un poligrāfijas daļai par ieguldījumu grāmatas tapšanā."

Ķirurģija Ķirurģija
Ķirurģija

Grāmatas galvenais uzdevums ir sniegt mūsdienīgas zināšanas ķirurģijā un ar to cieši saistītajās nozarēs. Autori piedāvā lasītājam uzzināt par Latvijas ķirurgu sasniegumiem un pieredzi, kā arī iezīmē pasaules tendences ķirurģisko problēmu risināšanā. Grāmatā visaptveroši aplūkoti vispārīgās ķirurģijas, atsevišķu ķirurģijas nozaru, biežāko ķirurģisko slimību, transplantoloģijas, uroloģijas un vispārējās onkoloģijas jautājumi.

Grāmata domāta gan kā akadēmisks mācību līdzeklis studentiem un rezidentiem, gan kā daudzpusīgs izziņas materiāls dažādu nozaru ķirurgiem. Grāmata labi noderēs arī primārās aprūpes ārstiem un citiem speciālistiem. Pirms katra slimību izklāsta dots īss kopsavilkums par attiecīgā orgāna vai orgānu sistēmas anatomiju un fizioloģiju.

44 autoru kolektīvu veido gan Latvijā labi zināmie profesori, docenti un praktizējošie ārsti, gan jaunie un daudzsološie kolēģi. Viņu vidū ir dažādu nozaru ķirurgi, onkologi, anesteziologi, transplantologi, hematologi un citi speciālisti - Pauls Aldiņš, Genādijs Ambalovs, Jāzeps Baško, Viesturs Boka, Andrejs Brikuns, Voldemārs Brūns, Elīna Dimiņa, Ēvalds Ezerietis (1913-2013), Jānis Gardovskis, Arvīds Irmejs, Inta Jaunalksne, Jānis Kazāks, Ralfs Kolītis, Gundars Lācis, Romans Lācis, Dagnija Leja, Sandra Lejniece, Vilnis Lietuvietis, Aigars Martinsons, Zenons Narbuts, Anatolijs Ņikitins, Artūrs Ozoliņš, Augusts Ozols (1940-2012), Signe Plāte, Haralds Plaudis, Maija Pūce, Guntars Pupelis, Gunārs Purmalis, Roberts Rībenieks, Ilze Sedleniece, Ingrīda Sisene, Izidors Sjakste, Antoņina Sondore, Uldis Strazdiņš, Raimo Stucka, Anna Šteinerte, Svetlana Thora, Andrejs Timbers (1946-1998), Genādijs Trofimovičs, Aleksejs Tuļins, Jella Upmane (1926-2012), Jānis Vilmanis, Jānis Volkolākovs sen., Kaspars Zeiza.

Liela daļa pirmā izdevuma autoru kopā ar jaunajiem speciālistiem papildinājuši grāmatas nodaļas ar savām jaunākajām profesionālajām atziņām un darba pieredzi vispārīgajā ķirurģijā, atsevišķās ķirurģijas nozarēs, ķirurģiskajās slimībās, uroloģijā un onkoloģijā. Grāmatā izmantota Starptautiskās pretvēža apvienības jaunākā - 2009.gada - ļaundabīgo audzēju TNM klasifikācija.

Pārskatāmībai grāmatas struktūrā ieviestas nelielas izmaiņas, pievienojot izvērstu satura rādītāju katras nodaļas sākumā. Atsevišķas nodaļas, piemēram, "Ķirurģijas vēsture", "Sirds un perikarda slimības", "Asinsvadu slimības un limfedēma", "Aklās zarnas tārpveida piedēkļa slimības" un "Uroloģija", papildinātas ar jauniem attēliem.

Grāmatas oficiālā atklāšana notiks trešdien, 27.novembrī, pulksten 16.00 RSU svinību zālē (ieeja caur kafejnīcas telpu), Dzirciema ielā 16, Rīgā.