PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ārstiem medicīniskajos dokumentos vairs nebūs obligāti jāuzrāda personas kods

Veselības ministrija
Ārstiem medicīniskajos dokumentos vairs nebūs obligāti jāuzrāda personas kods
Turpmāk ārstiem medicīniskajos dokumentos vairs nebūs obligāti jāuzrāda personas kods, ko varēs aizstāt ar ārstniecības personas identifikatoru. Vakar, 10.decembrī Ministru kabineta sēdē atbalstīti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumos*, kas regulē medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību.

Grozījumi paredz tiesības ārstniecības personai medicīniskajā dokumentācijā norādīt vai nu personas kodu vai Veselības inspekcijas piešķirto ārstniecības personas identifikatoru**. Tādējādi tiks novērsts risks, ka medicīniskajā dokumentācijā publiski ir pieejami ārstniecības personu personas kodi, ja ārstniecības persona to nevēlas.

Tāpat veikti grozījumi veidlapās papildinot sadaļu par  ārstnieciskajiem un darba režīma norādījumiem pacientam, norādot vai pacientam nepieciešama  „Ārstēšana stacionārā", „Mājas režīms"  vai  „Brīvais režīms", kas ir būtiski gadījumos, ja jānovērtē vai pacienta veselības stāvoklis pieļauj ierasties, piemēram, tiesā.

Šie grozījumi rada tiesisko pamatu elektroniskai medicīnisko dokumentu uzkrāšanai veselības informācijas sistēmā. Tas ļaus pacienta medicīniskos dokumentus uzglabāt un veikt to apriti elektroniskā formā, tādejādi samazinot ārstniecības iestāžu un aptieku administratīvo slogu. Bez tam, virknei veidlapu samazināts to glabāšanas termiņš.

 

*2006.gada 4.aprīļa MK noteikumi nr.265 „Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtība".

** Sīkāk par identifikatora saņemšanas iespējām Veselības inspekcijas tīmekļa vietnē: http://ejuz.lv/uvy1m.