PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Multivitamīni neuzlabo atmiņu un neaizsargā sirds veselību

Doctus
Multivitamīnu lietošana katru dienu neuzlabo domāšanu un neaizkavē atmiņas problēmas. Tāpat nepasargā arī no sirds slimībām nākotnē vai nāves cilvēkiem, kuriem jau iekpriekš ir bijis sirds infarkts. Šādi secinājumi ir divos žurnālā Annals of Internal Medicine publicētos pētījumos.

Cilvēki arvien biežāk tic, ka vitamīni un minerālvielas padarīs viņus veselīgākus un viņi izvēlas lietot šīs maģiskās tabletes. Bet pētnieki uzsver šādas brīnumzāles nepastāv. Cilvēkiem ir jābūt aktīviem, jālieto veselīgs uzturs, jāizvairās no pārmērīgas alkohola lietošanas un nav jātērē nauda par multivitamīniem.

11. novembrī tika publicēti pētījuma rezultāti, kuri pierādīja, ka multivitamīni neuzlabo sirds veselību un tiem ir mazs efekts uz vēža riska samazinājumu vīriešiem.

Tika veikts vēl viens pētījums, lai analizētu multivitamīnu ietekmi uz atmiņu un domāšanu, 6000 vīriešu nejaušināti tika sadalīti divās grupās: viena grupa lietoja standarta multivitamīnus, otra grupa - placebo. Visiem dalībniekiem veica atmiņas testus četras reizes 12 gadu laikā. Pētnieki neatklāja kognitīvo funkciju atšķirības starp vīriešiem abās grupās nevienā no pētījuma laika punktiem. Nevienā no grupām atmiņas testu rezultāti nepasliktinājās straujāk nekā otrā grupā.

Vēl vienā pētījumā tika iekļauti gan vīrieši, gan sievietes, kuriem anamnēzē ir bijis infarkts. Apmēram 1700 pētījuma dalībnieki tika sadalīti divas grupās - vieni lietoja multivitamīnus, otri - placebo. Pēc vidēji 4,5 gadiem 27% pētījuma dalībnieku, kuri lietoja vitamīnus nomira vai viņiem bija atkārtots infakts vai cits kardiovaskulārs notikums. Salīdzinājumam placebo grupā tie bija 30%, šī atšķirība starp grupām nav statistiski ticama.

Ņemot vērā pētījumu rezultātus, nav pamatojuma ieteikt pacientiem lietot multivitamīnus, lai aizsargātu sirds veselību. Veseliem cilvēkiem nav nepieciešams lietot multivitamīnus, pētījuma autori norāda, ka tā ir naudas izšķiešana. Turklāt pētījumos tika pierādīts, ka ilgstoši lietojot multivitamīnus ir novērotas arī blaknes. 

Pirmavots: Annals of Internal Medicine, online December 16, 2013.