PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Posttraumatiskā stresa sindroms un sirds išēmija

Doctus
Ir pierādījumi, ka neārstēts postraumatiskā stresa sindroms (PTSS) ilgtermiņā paaugstina dažādu slimību attīstības risku, īpaši sirds slimību risku. Pētījumā pierādīts, ka pacientiem ar PTSS ir augstāks sirds išēmijas risks.

Sirds slimības arvien ir vadošajā vietā mirstības struktūrā pasaulē. Kardiovaskulārās slimības ir kā lietussargs sirds  un asinssvadu slimībām. Ir vairāki zināmi sirds slimību riska faktori, tai skaitā, vecums, ģimenes anamnēze, smēķēšana, aptaukošanās, augsts asinsspiediens un augsts holesterīna līmenis.

Iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka cilvēkiem ar PTSS ir paaugstināts sirds slimību risks. Tomēr, lielākā daļa šo pētījumu ir balstītu uz pašu cilvēku ziņoto, tādēļ šī pētījuma mērķis bija iegūt jaunus pierādījumus. Pētījumā tika iekļauti 663 pacienti, kuri tika aptaujāti un tika veiktas asins analīzes, lai noskaidrotu kardiovaskulāro slimību riska faktorus. Tāpat visi dalībnieki tika intervēti, kā rezultātā 230 dalībniekiem konstatēja PTSS. Vēl visiem dalībniekiem veica standartizēto fizisko aktivitāšu testu - stresa testu, lai noskaidrotu, ir vai nav išēmija.

Pētnieki atklāja, ka miokarda išēmija ir 17% dalībnieku ar PTSS, savukārt starp dalībniekiem bez PTSS, išēmiju novēroja tikai 10% dalībnieku. Šo atšķirību nevarēja izskaidrot ar atšķirībām tradicionālajos kardiālajos riska faktoros, veselības uzvedībā, piemēram, alkohola lietošana un miega kvalitāte vai depresija.

Pastāvīgi PTSS simptomi producē psiholoģisko distresu. Secinājums, ka ilgstošs PTSS var paaugstināt kardiālās išēmijas risku, būtu jāņem vērā un jāārstē PTSS.

Šis pētījums arī papildina iepriekš veiktu pētījumu pierādījumus, ka PTSS ir efekts uz sirdi. Nākamais pētnieku izaicinājums ir identificēt mehānismu, ar kuru PTSS bojā sirds un asinssvadu sistēmu. Šajā pētījumā jau tika kontrolēti tradicionālie sirds un asinsvadu slimību riska faktori, tagad ir zināms, ka tie neizskaidro šo saistību starp PTSS un išēmiju.

Pirmavots: Jesse H. Turner, Thomas C. Neylan, Nelson B. Schiller, Yongmei Li, Beth E. Cohen. Objective Evidence of Myocardial Ischemia in Patients with Posttraumatic Stress Disorder. Biological Psychiatry, 2013; 74 (11): 861.