PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

9 soļi, kā ģimenes ārstiem samazināt atkārtotu hospitalizāciju skaitu

Doctus
Ambulatorās prakses ārstiem ir būtiska loma, lai samazinātu pacientu atkārtotu hospitalizēšanu biežumu, secināts Amerikas Ārstu asociācijas publiskotajā ziņojumā.

Amerikas Ārstu asociācija savā ziņojumā ir uzsvērusi, cik būtiski nozīmīga ir primārās veselības aprūpes ārstu loma, lai samazinātu atkārtotu hospitalizāciju skaitu. Ir arī izstrādāti ieteikumi ārstiem, kas varētu palīdzēt darbā ar pacientiem un mazinātu atkārtotu hospitalizāciju biežumu:

  1. Jāpārzina pacienta medicīnas vēsture, izvirzītie uzdevumi veselības atjaunošanai un uzlabošanai, jāzina funkcionālais un sociālais statuss, kā arī jāpārzina uzvedības un sociālie jautājumi.
  2. Jābūt skaidriem aprūpes mērķiem visos pacienta aprūpes posmos: akūtā stadijā, starpposmā, kā arī ilgtermiņā.
  3. Jābūt informētam par sociāliem, ekonomiskiem un kulturāliem faktoriem, kas var kavēt pacienta aprūpi.
  4. Jāizmanto viegli lasāmi rīki, piemēram, aptaujas lapas, "sarkano karogu" saraksti, kas atvieglo pacienta un viņa aprūpētāja darbu, veicot pašaprūpi.
  5. Jāizmanto motivējošas pārrunas un apmācības, lai pacients varētu veikt pašaprūpi.
  6. Pacientam jāizskaidro visas rekomendācijas, kas ir sniegtas izrakstoties no stacionāram, vēlreiz jāizskaidro lietojamie medikamenti - devas, lietošanas biežums, laiks -, citas aktivitātes, ka iekļautas rekomendācijās. Pacientam ir jāizprot veicamās darbības.
  7. Jāizskaidro pacientam iemesli, kāpēļ slimnīcā ir mainīta terpaija (ja tas ir darīts), pacientam jāizprot, kādēļ jālieto citi medikamenti.
  8. Var izmantot "medikamentu kartītes", lai palīdzētu pacientam izsekot lietoto mediakmentu izmaiņām.
  9. Jāatrod laiks, lai pievērstos aprūpes uzdevumiem, var izmantot veidnes un kontrolsarakstus, īpašiem uzdevumiem.

Pirmavots: KEVIN B. O'REILLY,  AMA details plan for cutting hospital readmissions. amednews staff. Posted Feb. 18, 2013.