PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Iepazīstina ar jaunu iekārtu prostatas vēža diagnostikai

Doctus
Iepazīstina ar jaunu iekārtu prostatas vēža diagnostikai
1. februārī - īsi pirms Pasaules Pretvēža dienas, Rīgas 1. slimnīcas telpās mediju pārstāvji tika iepazīstināti ar inovatīvu 3D histoskenēšanas tehnoloģiju. Jaunā aparatūra, kas Latvijā tiek izmantota pirmo reizi, izmeklējuma laikā ļauj urologam novērtēt prostatas stāvokli, precīzi nosakot vēža audu atrašanās vietu.

Andrejs Pavārs, Atis Karulis, Alvis Laukmanis Andrejs Pavārs, Atis Karulis, Alvis Laukmanis
Andrejs Pavārs, Atis Karulis, Alvis Laukmanis

"Lai efektīvi diagnosticētu prostatas vēzi, līdz šim urologu iespējas bija ierobežotas. Lai gan prostatas vēzis ir plaši izplatīta slimība ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē, viens no lielākajiem šķēršļiem bija iespēja precīzi noteikt tā atrašanās vietu. Protams, mūsdienās ir pieejami vairāki izmeklējumu veidi, kas sniedz svarīgu informāciju, taču neviens no tiem nedeva iespēju pilnīgi precīzi diagnosticēt prostatas izmainīto audu atrašanās vietu. Izmantojot jauno aparatūru HistoscanningTM, ne tikai tiek panākta prostatas vēža diagnostikas kvalitātes uzlabošana, bet arī veicināta medicīnas attīstība Latvijā. Jaunā tehnoloģija radikāli maina veidu, kā prostatas vēzis tiek diagnosticēts," stāsta urologs Atis Karulis.

HistoscanningTMaparatūra pasaulē ir pieejama 53 medicīnas centros 10 valstīs - Beļģijā, Austrijā, Čehijā, Somijā, Vācijā, Spānijā, Krievijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Indijā un tagad arī Latvijā. Kopējās investīcijas aparatūras ieviešanā Latvijā ir ap 160 000 EUR

"Investīcijas, kas ieguldītas jaunās aparatūras iegādē, Latvijas apstākļos varam cerēt atpelnīt aptuveni sešu gadu laikā. Izmeklējuma cena noteikti būs zemāka nekā citviet pasaulē. Taču būtiskākie ieguvumi pacientiem, kuriem nepieciešams veikt prostatas pārbaudi, būs iespēja, izmantojot HistoscanningTMaparatūru, daudz precīzāk jau agrīnā stadijā konstatēt saslimšanu un līdz ar to sekmīgāk veikt ārstēšanu," skaidro A.Karulis.

Procedūra, kas tiek veikta ar HistoscanningTM, ieteicama kā daļa no prostatas izmeklēšanas kompleksa. HistoscanningTMnodrošina diferencētu prostatas audu attēlošanu. Tā raidītie signāli, kas vizualizē no prostatas normāliem audiem atšķirīgos audus, tiek iekrāsoti uz tradicionāli melnbaltā ultraskaņas attēla. HistoScanningTM aparatūrā izmantotā tehnoloģija tiek attīstīta un piemērota, lai nākotnē būtu iespējams veikt arī cita veida - krūts, olnīcu un vairogdziedzera vēžu diagnostiku.

Publicitātes foto.