PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nepieciešami gandrīz 2 gadi, lai nopublicētu pētījumu rezultātus

Doctus
Klīnisko pētījumu rezultāti vidēji tiek publicēti 2 gadus pēc pētījuma pabeigšanas, neskatoties uz ASV noteikto, ka 12 mēneši ir maksimālais laiks no pētījuma pabeigšanas līdz publicēšanas brīdim.

Pētījumu rezultātu publicēšanas kavēšanās traucē ārstiem nodrošināt pacientam labi informētu ārstēšanas izvēli, kā arī palēnina zinātnes progresu.

Apmēram pusei veikto pētījumu rezultāti netiek nekur publicēti, un pārējiem rezultāti tiek publicēti vidēji 2 gadu laikā Apmēram pusei veikto pētījumu rezultāti netiek nekur publicēti, un pārējiem rezultāti tiek publicēti vidēji 2 gadu laikā
Apmēram pusei veikto pētījumu rezultāti netiek nekur publicēti, un pārējiem rezultāti tiek publicēti vidēji 2 gadu laikā

"Gadījumos, kad pētījumu rezultātu publicēšana tiek aizkavēta gadiem ilgi, vai kā bieži gadās, tie vispār netiek nopublicēti, pacienti var ciest, jo ārsti var būt maldināti  par labāko iespējamo ārstēšanas metodi," teica Dr.Ben Goldacre, Anglijas ārsts un grāmatas "Bad Pharma" autors. Goldakrs, kas nebija iesaistīts šīs jaunās anlīzes veikšanā, atzīst, ka ASV FDA noteiktais 12 mēnešu limits, kura laikā ir jāpublicē rezultāti, ļoti plaši tiek ignorēts. Pat ja šis laika limits būtu obligāti jāievēro, tas tik un tā neatrisinātu problēmu, jo ārsti nevar piekļūt iepriekš veiktu pētījumu rezultātiem, kas tā arī nekad nav nopublicēti, bet varētu būtiski ietekmēt ārstēšanas izvēli.

Jaunajā pētījumā Jēlas universitātes pētnieki analizēja laiku no datu apkopošanas beigām līdz publicēšanai vairāk nekā 1300 pētījumiem par medikamentiem, ierīcēm un procedūrām.   Visi šie pētījumi bija publicēti 2009.gadā. Vidējais laiks līdz publicēšanai bija 21 mēnesis, un tas bija līdzīgs starp pētījumiem, kurus finansēja valsts, privātas organizācijas vai bezpeļņas organizācijas.

Apmēram pusei no pētījumiem, kuri tiek veikti, rezultāti netiek nekur publicēti un pat ja rezultāti tiek publicēti, tad tas parasti notiek 2 gadu laikā no pētījuma noslēguma brīža.

Kad klīniskais pētījums ir pabeigts, tas ir īstais brīdis, kad rezultātiem būtu jānonāk līdz sabiedrībai un pētniekiem. Ne tikai pacientiem un ārstiem ir nepieciešama šī informācija, lai pieņemtu pareizus lēmumus attiecībā uz ārstēšanu, šī informācija nepieciešama arī citiem zinātniekiem, pirms viņi sāk iesaistīt pacientus citos pētījumos.

Atsevišķos gadījumos pētījuma finansētāji var izmantot savu ietekmi, lai paātrinātu rezultātu atrāku publicēšanu.  

Ārstam un pacientam ir jāapzinās, ka ārsta rīcībā nav pieejama visa informācija, tas liecina, ka Jūs nevarat pieņemt pilnībā pamatotus lēmumus.  

Pirmavots: JAMA Internal Medicine, online March 4, 2013.