PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

ASV jaunas vadlīnijas: jāveic visu pacientu sijājošā atlase uz HIV infekciju

Doctus
ASV Profilakses dienests (The US Preventive Services Task Force (USPSTF)) rekomendē visiem pusaudžiem un pieaugušajiem veikt sijājošo atlasi uz HIV infekciju, saskaņā ar atjauninātajām vadlīnijām, kuras publicētas žurnālā Annals of Internal Medicine. Jaunais ieteikums attiecas arī uz grūtniecēm, kas vēl nav izmeklētas, kā arī uz dzemdētājām.

ASV aprēķinātā HIV infekcijas izplatība ir 1,2 miljoni, ar ikgadējo saslimstību 50 000. Apmēram viena ceturtā daļa no personām ar HIV infekciju nav informēti, ka ir HIV pozitīvi. Vairāk nekā 1,1 miljonam cilvēku kopš 1981.gada ir diagnosticēts AIDS un konstatēti gandrīz 595 000 nāves gadījumi.

USPSTF uzskata, ka ātrie skrīninga testi, kuros izmanto asinis vai siekalas, ir tikpat precīzi kā konvenciālie testi. Tomēr ārstiem jāapstiprina pozitīvie ātrie skrīninga testi ar konvenciālo testu.

HIV infekcijas skrīnings jāveic visiem pacientiem, neatkarīgi no riska faktoriem HIV infekcijas skrīnings jāveic visiem pacientiem, neatkarīgi no riska faktoriem
HIV infekcijas skrīnings jāveic visiem pacientiem, neatkarīgi no riska faktoriem

USPSTF atjauninājumus pamato ar to, ka ir jauni pierādījumi par HIV inficētu personu ar CD4 šūnu skaitu, kas pārsniedz 0,200 x 109 šūnas/L, ārstēšanas efektivitāti; skrīninga efektu, konsultēšanu un antivirālās terapijas izmantošanu riskantas uzvedības un HIV transmisijas riska gadījumos; kā arī ilgtermiņa antivirālās terapijas kardiovaskulāro kaitējumu.

Pārskatītie pierādījumi liecina, ka HIV infekcijas sijājošā atlase ir saistīta ar ļoti nelielu risku un ar labākiem klīniskajiem rezultātiem nekā tas ir bez skrīninga, tai skaitā zemāku AIDS progresēšanu, ar AIDS saistītiem notikumiem un nāvi. Antivirālās terapijas uzsākšana asimptomātiskām personām ar skrīningā atklātu HIV arī rezultējas ar labāku iznākumu.

Jaunākie pierādījumi apliecina arī, ka grūtniešu sijājošā atlase uz HIV infekciju ir saistīta ar zemākiem māte-bērns transmisijas rādītājiem un ka mērķtiecīgs skrīnings ļauj atklāt HIV inficētus pacientus ar neatklātiem vai nezināmiem riska faktoriem.

2005.gada vadlīnijas rekomendēja veikt HIV skrīningu visiem pieaugušajiem un pusaudžiem, kuriem bija paaugstināts HIV infekcijas risks un diskutēja par ieguvumiem un zaudējumiem, testējot pacientus bez riska faktoriem.

Atjauninātās rekomendācijas iesaka ārstiem veikt sijājošo HIV infekcijas atlasi visiem pusaudžiem un pieaugušajiem vecumā no 15 līdz 65 gadiem, kā arī jaunākiem bērniem un vecākiem pieaugušajiem, ja viņiem ir paaugstināts HIV risks (A līmeņa rekomendācija), tāpat iesaka veikt visu grūtniežu skrīnēšanu, tai skaitā dzemdētāju skrīningu, ja nav zināms HIV statuss un iepriekš nav veikts tests (A līmeņa rekomendācija).  Sievietes, kas ir skrīnētas grūtniecības laikā, atkārtoti jāskrīnē nākamās grūtniecības laikā.

USPSTF atzīst, ka pagaidām trūkst pierādījumu par optimālo laika intervālu, kad jāveic nākamais HIV tests. Sākotnēji varētu veikt pirmo skrīningu visiem pusaudžiem un pieaugušajiem, lai identificētu jau HIV pozitīvās personas, atkārtoti skrīninga testi būtu veicami personām ar zināmiem HIV infekcijas riska faktoriem, kā arī tiem, kuri dzīvo vai saņem medicīnisko aprūpi augstas HIV izplatības vidē.

Inficēto personu identificēšana un viņu informēšana par HIV statusu, varētu samazināt transmisijas risku un nākotnē panākt saslimstības mazināšanos.

Pirmavots: Ann Int Med. Published online April 29, 2013.