PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Rīgas Stradiņa universitātē ar īpašu konferenci atzīmēs pirmo nieru transplantāciju Latvijā

Rīgas Stradiņa universitāte
Rīgas Stradiņa universitātē ar īpašu konferenci atzīmēs pirmo nieru transplantāciju Latvijā
Ceturtdien, 25. aprīlī, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notiks konference „Nieres transplantācijai Latvijā - 40 gadi", kurā ir iecerēts atskatīties uz pirmās nieru transplantācijas operācijas gaitu, nieru transplantācijas pašreizējiem jautājumiem un nākotnes perspektīvām Latvijā.

Konferencē ar referātiem uzstāsies vadošie eksperti nieru transplantācijā Latvijā - Rafails Rozentāls, Harijs Čerņevskis, Jānis Bicāns, Sergejs Truškovs, Viktorija Griņeva, Jānis Jušinskis, Inese Folkmane, Ieva Ziediņa, Ināra Ādamsone un Vadims Suhorukovs. Savukārt konferences sekcijas vadīs Jānis Gardovskis, Romāns Lācis, Rafails Rozentāls un Jānis Jušinskis. Vairums no viņiem ir RSU mācībspēki.

Konferenci organizē RSU Transplantoloģijas laboratorija un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Transplantācijas centrs. Konference notiks RSU Hipokrāta auditorijā, pulksten 14.00. Konferences programma ir pieejama internetā RSU mājas lapā.

1973. gada 15. aprīlī Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā tika veikta pirmā nieres transplantācija Latvijā. Tika arī izveidots Transplantācijas centrs, kura sastāvā atradās nieres transplantācijas nodaļa, hemodialīzes nodaļa un toreizējā Rīgas Medicīnas institūta zinātniskā transplantoloģijas laboratorija. Centra darbības laikā jau ir veiktas 1675 nieru transplantācijas, ikgadējā transplantācijas aktivitāte veido 70 līdz 75 operācijas (ap 35 nieru transplantācijām uz 1 miljonu iedzīvotāju), kas atbilst labiem Eiropas līmeņa rezultātiem.

Centrs turpina strādāt pie multiorgānu ziedošanas projekta, tiek veikta arī orgānu apmaiņa ar Igaunijas un Lietuvas transplantācijas centriem. Runājot par citu orgānu transplantāciju, Latvijā tika iegūti un pēc tam transplantēti Rīgas, Viļņas, Berlīnes un Essen klīnikās 13 sirdis, 9 aknas, 3 aizkuņģa dziedzeri.

RSU Transplantoloģijas laboratorijā tiek veikts intensīvs pētnieciskais darbs. Tā 40 pastāvēšanas gadu laikā centrā disertācijas aizstāvējuši 3 habilitēti medicīnas zinātņu doktori un 17 medicīnas zinātņu doktori (tai skaitā 5 disertācijas aizstāvētas pēdējos 20 gados). Tiek pētītas tādas svarīgas problēmas, kā transplantācija no dzīviem donoriem augstas sensibilizācijas un ABO nesaderības gadījumos, orgānu ziedošana no suboptimāliem donoriem un donoriem pēc kardiocirkulatorās nāves, iespējas samazināt un prognozēt pēctransplantācijas komplikācijas un citas aktuālās tēmas medicīnas zinātnē.