PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Augstas devas pretsāpju līdzekļu ilgstoša lietošana paaugstina sirds infarkta risku

Doctus
Prezentējot liela, starptautiska pētījuma rezultātus, autori uzsvēra, ka ilgtermiņā augstu devu pretsāpju līdzekļu, piemēram, ibuprofēna vai diklofenaka, lietošana paaugstina sirds infarkta, insulta vai pat nāves no sirds un asinsvadu slimībām risku gandrīz trīs reizes.

Tas nozīmē, ka uz katriem 1000 cilvēkiem ar vidēju sirds slimību attīstības risku, kas lieto augstas devas diklofenaku vai ibuprofēnu gadu,  apmēram trijiem var attīstīties infarkts un viens no viņiem var nomirt.

Tas liek secināt, ka ģenēriskie NSPL ir vienā līmenī ar jaunākās paaudzes NSPL - COG-1 inhibitoriem, kuriem ir pierādīta saistība ar sirds slimību risku.

Pētnieki atzīst, ka koksibiem, ibuprofēnam un diklofenakam ir līdzīgs riska profils, bet arī līdzīgi ieguvumi no to lietošanas.  Pētījuma vadošais autors Colin Baigent atzīmēja, ka risks galvenokārt attiecas uz cilvēkiem, kuri cieš no hroniskām sāpēm, piemēram, pacienti ar artrītu, kuriem jālieto augstas devas pretsāpju līdzekļi, piemēram 150 mg diklofenaka vai 24000 mg ibuprofēna dienā ilgstoši.

Īslaicīga un zemas devas NSPL lietošana, piemēram, muskuļu sastiepuma gadījumā, nav bīstama.

Pētnieku komanda apkopoja visus nejaušināta iedalījuma pētījumus, kuros ir analizēta NSPL lietošana. Kopumā šajā meta-analīzē tika iekļauti 639 nejaušināta iedalījuma pētījumi ar kopējo dalībnieku skaitu virs 300 000.

Pretēji ibuprofēnam un diklofenakam, augstas devas naproksēns un citi NSPL nepaaugstina sirds infarkta risku. Pētnieki to skaidro ar to, ka naproksēnam piemīt arī protektīvie efekti, kas līdzsvaro sirds slimību risku.

Autori atzīst, ka viņiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem prezetējot šī pētījuma rezultātus, jo daudziem artrīta pacientiem NSPL efektīvi samazina locītavu sāpes un dedzināšanu. Šiem pacientiem, lietojot NSPL, ir gan paaugstināts risks, gan ieguvumi, tādēļ pacienti ir jāinformē gan par vieniem, gan otriem un jāļauj pacientam pieņemt lēmumu pašiem.

 

Pirmavots: Kate Kelland. High doses of common painkillers increase heart attack risks. Reuters, LONDON | Wed May 29, 2013

 

Foto no Doctus arhīva