PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pacienti ar sirds mazspēju biežāk mirst janvārī, piektdienās un dienas otrajā pusē

Doctus
Pacientiem ar sirds mazspēju mirstība un hospitalizācijas laiks lielāks ir tiem, kuri tiek hospitalizēti janvārī, piektdienās un pusnaktī, secināts pētījumā, kura rezultāti tika publicēti 2013.gada Sirds mazspējas kongresā Lisabonā, Portugālē. Pētījumā tika analizēti gandrīz 1 miljons hospitalizācijas gadījumu ar sirds mazspēju 14 gadu laikā.

Pētījumā tika analizēta hospitalizēšanas dienas, mēneša un stundas ietekme uz intrahospitālo mirstību, kā arī hospitalizācijas ilgumu. Informācija tika apkopota no Ņujorkas slimnīcām par laika periodu 1994. - 2007.gads. Pētnieki atklāja, ka laika gaitā hospitalizēto pacientu skaits ar sirds mazspēju statistiski ticami pieaug (+1,1 hospitalizācija/ dienā/ gadā), savukārt intrahospitālā mirstība un hospitalizācijas ilgums samazinās (attiecīgi -0,3%/ gadā un -0,3 dienas/ gadā, p<0,0001). Pētnieki atzīst, ka šis pētījums apstiprina nozīmīgo intrahospitālās mirstības smazināšanos pēdējo 14 -15 gadu laikā, kas lielākoties ir saistīts ar terapijas pilnveidošanos. Analizējot gada griezumā, pacientu ar sirds mazspēju hospilizāciju biežumu, secināts, ka hospitalizāciju pīķis ir februāra mēnesī (p<0,0001), savukārt intrahospitālās mirstības (p<0,0001) un hospitālizācijas ilguma (p<0,05) pīķis ir janvāra mēnesī. Viszemākie mirstības rādītāji un īsākais hopsitalizācijas laiks bija pacientiem, kuri tika hospitalizēti starp plkst. 6.00 un 12.00, savukārt visaugstākā mirstība un garākais hopsitalizācijas laiks bija tiem, kuri tika hospitalizēti starp plkst.18.00 un 24.00 (samērotais mirstības OR=1,22, p<0,0001).

Mirstība un hospitalizācijas laiks viszemākais bija pacientiem, kuri tika hospitalizēti pirmdienā (samērotais mirstības OR=1,09, p<0,001), savukārt visaugstākais tiem pacientiem, kuri tika hospitalizēti piektdienā (p<0,0001).

Ir izvirzītas dažādas teorijas par iespējamiem sezonālās sirds mazspējas saslimstības un mirstības cēloņiem, piemēram, brīvdienu pīķis varētu būt saistīts ar alkohola un narkotiku lietošanu. Tomēr šajā pētījumā netika pierādīts, ka alkohola un narkotiku lietošana starp sirds mazspējas pacientiem būtu augstāka decembrī un janvārī, kad ir visaugstākie mirstības rādītāji.   Sezonālās atšķirības vairāk tiek novērotas attiecībā uz gados veciem pacientiem ar sirds mazspēju. Iespējams, ka ziemas mēnešos pieaugošā saslimstība ar pneimonijām var ietekmēt mirstību no sirds mazspējas.

Pētnieki spriež, ka medicīnas personālam var būt saistība ar mirstības un hospitalizācijas ilguma sezonālajām atšķirībām. To apliecina tas, ka pacientiem, kas tiek hospitalizēti pirms brīvdienām un dienas otrajā pusē, ir sliktāki rādītāji nekā pacientiem, kas tiek hospitalizēti nedēļas un dienas pirmajā pusē. Pētnieki iesaka slimīcām būt uzmanīgākām šajos augsta riska laikos un nodrošināt iestādes ar adekvātiem resusiem.

Pirmavots: Kao DP, Mcilvennan CK, Page RL, et al. Impact of day, month and hour of admission on inpatient outcomes in 949.907 hospitalizations for congestive heart failure, Presented at Heart Failure Congress 2013 Final Programme Number P1230