PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pērn palielinājies realizēto medikamentu apgrozījums aptiekās

Zāļu Valsts aģentūra
Pērn palielinājies realizēto medikamentu apgrozījums aptiekās
Balstoties uz komersantu iesniegtajiem datiem, Zāļu valsts aģentūra (turpmāk - ZVA) izveidojusi 2012. gada Latvijas pilsētu vispārēja tipa aptieku TOP 20 (pēc pārdoto medikamentu apgrozījuma) un apkopojusi datus par aptieku tirgus sadalījumu pēc realizācijas apgrozījuma starp komersantiem - aptieku īpašniekiem. Salīdzinot ar 2011. gadu vispārēja tipa aptiekās realizēto medikamentu apgrozījums palielinājies par 3 % un sasniedzis 186.98 miljoni latu*.

Pērn lielākās aptiekas Latvijā pēc pārdoto medikamentu apgrozījuma bijušas Mēness aptieka - 7 (Hipokrāta iela 4, Rīgā), aptieka „Medelens" (Linezera ielā 3, Rīgā), Saules aptieka - 10 (Brīvības ielā 68, Rīgā). Nemainīgi lielāko daļu no TOP 20 visām Latvijas aptiekām veido 15 Rīgas aptiekas, taču šajā ZVA izveidotajā aptieku topā ir arī divas Daugavpils aptiekas un pa vienai Alūksnes, Liepājas un Cēsu aptiekai.

Kā liecina ZVA apkopotā informācija, 2012.gadā lielāko tirgus daļu pēc realizācijas apgrozījuma (LVL) starp komersantiem - aptieku īpašniekiem aizņem AS „Sentor Farm aptiekas" (24%), tām seko SIA „Hansa Pharma" aptiekas (9%) un SIA „Euroaptieka Farmācija" aptiekas (8%). Tā saucamo Tīkla aptieku** tirgus daļa sastāda 57%.

Plašāka informācija pieejama ZVA mājaslapā: www.zva.gov.lv/statistika

*Visas summas norādītas latos bez PVN.

**Pie Tīkla aptiekām pieskaitīti tikai tādi aptieku tīkli, kuros ir vairāk par trīs aptiekām.

Foto no Doctus arhīva