PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

RSU atklāj Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru

Doctus
RSU atklāj Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru
Ceturtdien, 16.maijā Rīgas Stradiņa universitāte atklāja jaunu Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru. Tajā uzstādītas modernas simulāciju tehnoloģijas, kas imitē reālajā ārsta praksē pielietojamās klīniskās prasmes - sākot ar vienkāršām manipulācijām (elpošanas un dzirdes sistēmu pārbaude, mākslīgā elpināšana, vēnu punktēšana, šuvju uzlikšanu u.tml.), līdz pat sarežģītām ķirurģiskām operācijām un pat dzemdību pieņemšanu. Tas ļaus topošajiem veselības speciālistiem labāk apgūt nepieciešamās iemaņas, pirms vēl viņi satiekas praksē ar pacientu.

Atklājot jauno centru, RSU rektors profesors Jānis Gardovskis sacīja, ka šis ir ļoti nozīmīgs notikums ne tikai RSU vēsturē, bet visas medicīniskās izglītības vēsturē Baltijā. Centra inovatīvā būtība ir klīnisko prasmju apmācības centrs. Rektors ieskicēja nākotni: centrs būs noderīgs ne tikai pašmāju un ārzemju studentiem klīnisko iemaņu apgūšanai, bet arī ugunsdzēsējiem, karavīriem, policistiem ļaus „atstrādāt" dažādas klīnisko izmeklējumu prasmes uz simulējošām manekeniem, robotizētām iekārtām, kas tuvu realitātei simulē cilvēka ķermeni, ādu, orgānu dobumus utt.

Studenti prof. I.vanaga vadībā apgūst klīniskās prasmes uz simulācijas manekena Studenti prof. I.vanaga vadībā apgūst klīniskās prasmes uz simulācijas manekena
Studenti prof. I.vanaga vadībā apgūst klīniskās prasmes uz simulācijas manekena

RSU Medicīnas fakultāte dekāns Guntis Bahs Bahs uzsvēra, ka jaunās klīniskās ēkas atvēršana ir plats solis uz mūsu ārstu kvalifikācijas paaugstināšanu, garantija, ka mūsu sabiedrības veselības būs drošās rokās un izglītotās galvās. "Ja līdz šim ārsti tika gatavoti vairākos etapos: teorija, mikro un makro preparāti anatomikumā un pēc tam studenti jau devās klīnikās pie dzīviem sirgstošiem pacientiem, tad līdz ar jaunā klīnisko prasmju apmācības centra atvēršanu esam ieguvuši papildu drošības, papildu izglītības pakāpi."

Jaunajā centrā izveidota arī specializētas mācību telpas, kurās apgūstamas, piemēram, operāciju zālē un intensīvās terapijas palātā veicamās darbības. Tāpat izveidota speciāla sarežģītu manipulāciju apgūšanas klase ultraskaņas izmeklējumiem, endoskopisku operāciju tehnikas apguvei, ultrasonografijai u.tml. Studenti varēs apgūt arī ikdienišķas ārsta iemaņas, piemēram, injekcijas, ādas šūšanu, kateterizāciju, izmantojot speciāli izveidotus vizuālas apmācības materiālus.

Centrā funkcionēs īpaša IT sistēma „LearningSpace". Tā ir visaptveroša audiovizuālā vadības centra sistēma, kas izstrādāta, lai savienotu uz simulāciju balstīto mācību vidi ar novērtēšanas instrumentiem veselības aprūpes izglītībā. Mācību telpās ir izvietotas video novērošanas kameras, kas ļauj mācību procesa ierakstu saglabāt un vēlāk analizēt. Video ieraksti turklāt ir integrēti ar simulatoru rādītajiem. Uz interneta vidi balstītā lietotājprogramma atļauj apskatīt līdz pat 15 telpām uz viena ekrāna, turklāt ar tās palīdzību iespējams plānot un koordinēt mācību procesu, piemēram, izveidot gan grupu, gan individuālus profilus apmācības laika organizēšanai. Jaunā sistēma ļaus daudz objektīvāk veikt arī studentu prasmju novērtēšanu, jo eksāmeni un citi pārbaudījumi tiks filmēti un saglabāti elektroniskā formātā.

Atsevišķas telpas pielāgotas arī RSU Rehabilitācijas fakultātes speciālistu apmācībai. Tajā izvietota mācību virtuve uztura speciālistu apmācībai, Montesori kabinets, fizioterapijas, ergoterapijas, audiologopēdijas un citu specialitāšu mācību telpas. Jaunajā centrā aktīvi darbosies arī Māszinību fakultāte, studiju programmu ietvaros piedāvājot apgūt nepieciešamās prasmes. Jaunajā centrā topošie Latvijas veselības aprūpes speciālisti varēs vēl ātrāk un daudzpusīgāk apgūt klīniskajā darbā nepieciešamās prasmes. Centrs ļaus arī piesaistīt plašāku ārvalstu studentu loku no Skandināvijas, Rietumeiropas un Āzijas.

Jaunais centrs ir aprīkots ar 6 specializēti aprīkotām nodarbību telpām. Tajā ir arī 2 zāles - fizioterapijas studentiem ar trenažieriem (t.sk. kardiotrenažieriem) un vingrošanas zāle, 12 telpas Rehabilitācijas fakultātes pirmsklīniskai apmācībai, 24 dažādas ietilpības auditorijas un vairākas datorklases, kā arī konferenču zāle ar 251 sēdvietām, 2 apspriežu telpas un sabiedriskās ēdināšanas bloks ar 210 vietām. Tāpat arī bibliotēka ar lasītavu un pieeju nozares datu bāzēm. Visā ēkā tiks nodrošināts bezvadu interneta pārklājums, kā arī ēka ir īpaši pielāgota cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. RSU MITC kopējā platība ir 7861 kvadrātmetri.

 

Jaunais medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs tika izveidots trīs gadu laikā ERAF projekta ietvaros, tas atrodas Anniņmuižas bulvārī 26a, kā arī modernizēta RSU infrastruktūra Kronvalda bulvārī 9 un Dzirciema ielā 16. Projekta kopējais finansējuma apjoms ir 5 167 828 LVL, no tiem ERAF līdzekļi ir 85% (4'392'653 LVL), RSU - 7,83% (404 641 LVL), bet valsts budžeta līdzekļi veido 7,17% (370'534 LVL).

Foto: no RSU arhīva