PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sievietēm imūnsistēma noveco lēnāk nekā vīriešiem

Doctus
Sieviešu imūnsistēma noveco daudz lēnāk nekā vīriešiem, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Immunity & Ageing. Lēnāka sieviešu imūnsistēmas novecošana iespējams veicina to, ka sievietes dzīvo ilgāk nekā vīrieši.

Pētnieki analizēja veselu brīvprātīgo asins paraugus, brīvprātīgie bija vecumā no 20 līdz 90 gadiem. Abiem dzimumiem tika secināts, ka leikocītu skaits uz personu samazinās līdz ar vecumu. Neitrofīlo leikocītu skaits samazinās abiem dzimumiem, savukārt limfocītu skaits samazinās vīriešiem, bet palielinās sievietēm. Jaunākiem vīriešiem kopumā bija augstāks limfocītu līmenis nekā tāda paša vecuma sievietēm, novecošanās rezultātā šis līmenis izlīdzinās.

Analizējot precīzāk tika secināts, ka T un B šūnu samazināšanās ātrums bija mazāks sievietēm nekā vīriešiem. Gan CD4+, gan NK šūnu skaits pieauga līdz ar vecumu, bet šis pieaugums lielāks bija sievietēm nekā vīriešiem. Līdzīgi ar vecumu saistītā IL-6 un IL-10 samazināšanās izteiktāka bija vīriešiem. Tika novērota arī ar vecumu saistīta erotrocītu samazināšanās vīriešiem, bet ne sievietēm. Šīs imūnsistēmas novecošanās atšķirības starp vīriešiem un sievietēm ir viens no daudziem procesiem, kas mainās novecošanās procesā.

Prof. Katsuiku Hirokawa no Tokijas Medicīnas un Stomatoloģijas universitātes skaidro, ka novecošanās process vīriešiem un sievietēm atšķiras daudzu iemeslu dēļ. Sievietēm ir vairāk estrogēna nekā vīriešiem, kas pasargā sievietes no kardiovaskulārām saslimšanām līdz menopauzes vecumam. Dzimumhormoni arī ietekmē imūnsistēmu, īpaši atsevišķus limfocītu tipus. Tādēļ dažādos cilvēku vecuma posmos, izmantojot personas imunoloģiskos parametrus var noteikt viņa patieso bioloģisko vecumu.

 

Pirmavots: Katsuiku Hirokawa, Masanori Utsuyama, Yoshio Hayashi, Masanobu Kitagawa, Takashi Makinodan and Tamas Fulop.Slower immune system aging in women versus men in the Japanese population. Immunity & Ageing, 2013; 10: 19