PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pasaule mūsu dēļ kustību nemainīs

Doctus
Pasaule mūsu dēļ kustību nemainīs
Tirgotāju rosināta, maijā uzvirmoja diskusija par dažu bezrecepšu zāļu pārdošanu veikalos un degvielas uzpildes stacijās – Latvija varētu sekot dāņu, norvēģu, zviedru paraugam! Un saņēma pretsitienu no profesionāļiem. Vai degvielas uzpildes stacijas kasieris klientam stāstīs par ibuprofēna blaknēm?!

Varbūt kāds vēl izdomās lielveikalā pie kases mērīt asinsspiedienu un noteikt holesterīnu! Protams, konsultācija ir nenovērtējama aptiekas pievienotā vērtība, taču cik lielā mērā šoreiz tas ir stāsts par konsultāciju un cik - par farmācijas naudas pīrāga sadalīšanu? Skaidrs, ka tirgotāji labprāt tajā iekostos... Un skaidrs, ka par bezrecepšu zāļu pārdošanu aptiekas atvērta tipa plauktos vai ārpus aptiekas nākotnē diskutēsim vēl un vēl, jo pacients arvien vairāk tiek iesaistīts lēmuma pieņemšanā par zāļu lietošanu.

Tikpat grūti ārstiem ir pieņemt to, ka mainās farmaceita kompetences robežas - viņš vairs nav tikai ārsta "pavārs". Lielbritānijā pēc atbilstīga mācību kursa viņam ir atkārtotas zāļu parakstīšanas tiesības šauram pacientu lokam ar noteiktām slimībām, ASV varfarīna devas pielāgošana atdota farmaceitu pārziņā, ir valstis, kur farmaceits rūpējas par vakcināciju. Uz to mūsu ģimenes ārsti izsaucas: kā jūs iedomājaties, ka farmaceits vakcinēs pacientus?! Pacients taču vispirms jāapskata, jāievāc anamnēze un jāizlemj, vai šajā brīdī var potēt!

Primārās veselības aprūpes darba grupā, veidojot primārās veselības aprūpes stratēģiju 2014.-2016. gadam, izskanēja priekšlikums par māsu kompetences palielināšanu, ļaujot viņām izrakstīt receptes hroniskiem pacientiem. Jā, aktuāls ir jautājums par māsu izglītību, bet arī šī ir pasaules tendence.

Pulkstenis virzienu nemainīs, pasaule nesāks griezties ap mums - tā reiz sarunā ar Doctus sacīja ētikas, argumentācijas un loģikas teorijas pasniedzējs Atis Zakatistovs. Mainās profesionāļu kompetences robežas, nākotnē pacients kļūs par lietpratīgu sadarbības partneri. Lokālās īpatnības pret globālajām tendencēm ilgi nenoturēsies.

Jūsu Doctus