PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Saules aizsargkrēmu lietošana pasargā no ādas novecošanās

Doctus
Līdz šim bija zināms, ka saules aizsargkrēmu lietošana pasargā no saules apdegumiem un mazina ādas vēža risku, bet maz bija pierādījumu par to, ka saules aizsargkrēmu lietošana pasargā no ādas novecošanās vai fotonovecošanās. Austrālijā veiktā nejuašināta iedalījuma pētījumā secināts, ka saules aizsargkrēmu lietošana ikdienā pasargā ādu no novecošanās.

Pētījuma mērķis bija pierādīt, ka regulāra saules aizsargkrēmu lietošanana  vai bēta karotīna uztura bagātinātāju lietošana, salīdzinot ar placebo, pasargā ādu no fotonovecošanās.

Tas bija nejaušināta iedalījuma, kontrolēts pētījums, kurš tika veikts Austrālijā. Kopumā pētījumā piedalījās 903 pieaugušie jaunāki par 55 gadiem, kas nejaušināti tika atlasīti no iedzīvotāju reģistra.

Visi pētījuma dalībnieki nejaušināti tika iedalīti 4 grupās:

  • 1.grupa - ikdienā lietoja plaša spektra saules aizsargkrēmu un 30mg bēta karotīnu;
  • 2.grupa - ikdienā lietoja plaša spektra saules aizsargkrēmu un placebo;
  • 3.grupa - pēc saviem ieskatiem izmantoja saules aizsargkrēmu un lietoja 30mg bēta karotīnu;
  • 4.grupa - pēc saviem ieskatiem izmantoja saules aizsargkrēmu un lietoja placebo

Mikrotopogrāfijas izmaiņas starp 1992. un 1996.gadu saules aizsargkrēma un bēra karotīna grupās tika salīdzinātas ar kontroles grupu.

Grupā, kuri ikdienā lietoja saules aizsargkrēmu, nekonstatēja ādas novecošanās pazīmes pēc 4,5 gadu novērošanas. Ādas novecošanās, salīdzinot ar ādas stāvokli pētījuma sākumā, bija par 24% mazāka grupā, kas ikdienā lietoja saules aizsargkrēmu, salīdzinot ar grupu, kas saules aizsargkrēmu lietoja pēc saviem ieskatiem (OR=0,76; 95% TI [0,59 - 0,98]). Bēta karotīna uztura bagātinātājiem nekonstatēta ietekmi uz ādas novecošanos.

Pētnieki secināja, ka regulāra saules aizsargkrēmu lietošana aizkavē ādas novecošanos veseliem pusmūža vīriešiem un sievietēm.

 

Pirmavots: Annals of Internal Medicine, online June 3, 2013.