PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sievietes, kas ir izmainījušas medicīnas pasauli

Doctus
CNN ir apkopojuši pasaulē pazīstamas sievietes, kas ir izmainījušas medicīnas vēsturi. Sniedzam nelielu ieskatu šajā apkopojumā un slavenākos šos sieviešu sasniegumus.

Marie Curie  (1867 - 1934) ieguva divas Nobela prēmijas. Viņas radiācijas novērojumi atklāja siastību starp radioaktivitāti un periodiskās tabulas smagajiem elementiem. Kirī cītīgie pētījumi kopā ar vīru beidzās ar divu jaunu elementu izolēšanu - polonija, kuru nosauca Marijas Kirī dzimtās Polijas vārdā, un rādija. Atklājumi radioaktivitātes jomā ir veicinājuši daudzus medicīnas sasniegumus. 

Marija Kirī Marija Kirī
Marija Kirī

Elizabeth Blackwell  (1821 - 1910) bija pirmā sieviete ārste ASV. Viņa teica, ka ir kļuvusi par ārsti, jo viņas tuvs draugs mirstot teicis, ka sieviete ārste būtu mazinājusi viņa ciešanas.

Elizabeth Garrett Anderson (1836 - 1917) bija pirmā ārste Anglijā. Viņa atvēra jaunu slimnīcu sievietēm Svētās Marijas dispanserā 1872.gadā, vēlāk šo slimnīcu pārdēvēja par Londonas Medicīnas skolu sievietēm.

Maria Montessori  (1870 - 1952) bija pirmā sieviete, kas ieguva medicīnas grādu Itālijā. Viņa izveidoja  Montesorī izglītības sistēmu maziem bērniem, kas veicina izpēti, izteiksmi un atbrīvo no ierobežojumiem.

Rosalind Elsie Franklin (1920 - 1958) vislabāk ir zināma viņas atklātā DNS molekulas struktūra. Britu biofiziķe un rentgenstaru kristalogrāfere strādāja pie DNS attēlu difrakcijas, kas rezultējās ar DNS dubultspirāles atklāšanu.

Florence Nightingale (1820-1910) reformēja Anglijas medicīnas māsu sistēmu un par savām pūlēm saņēma ordeni, viņa bija pirmā sieviete, kas saņēma šādu godu.

Amerikāņu  ārste Virginia Apgar (1909-1974) izstrādāja pirmo testu sistēmu pazīstamu kā Apgaras skala, kas ir paredzēta jaundzimušo veselības stāvokļa novērtēšanai. Viņa bija pirmā sieviete, kas ieguva profesores grādu Kolumbijas Universitātē.

Seksoloģe Ruth Westheimer bija pirmā, kura atklāti runāja par seksu, izglītoja un konsultēja par intīmām lietām. Pirms viņas doktora grāda rakstīšanas neviens nerunāja par kontracepciju.

Antonia Novello  bija pirmā sieviete ķirurģe ASV. Savas karjeras laikā viņa arī uzsāka darbu pie iniciatīvas Veseli bērni gatavi mācīties, kā arī iestājās pret alkohola lietošanu nepilngadīgo vidū. 

Francoise Barre-Sinoussi 2008.gadā ieguva Nobela prēmiju medicīnā par atklājumiem HIV jomā. Viņa ir virusoloģe Pastēra institūtā Parīzē.

Bioloģijas zinātniece Elizabeth Blackburn saņēma Nobela prēmiju 2009.gadā par atklājumu, kā hromosomas aizsargā telomērus un enzīmus.

Pašreizējā ASV vispārējā ķirurģe Regina Benjamin  dibināja veselības klīniku Alabamas laukos, kas turpina darboties par spīti divām zemestrīcēm un ugunsgrēkiem.

Pirmavots: Women pioneers in medicine. CNN. May 10, 2013