PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

HOPS paaugstina smadzeņu mikroasiņošanas risku

Doctus
Hroniska obstruktīva plaušu slimība (HOPS) ir saistīta ar paaugstinātu smadzeņu mikroasiņošanas risku, secināts Nīderlandē veiktā pētījumā. Smadzeņu mikroasiņošana ir smadzeņu mazo asinsvadu slimības marķieris un nopietns ar vecumu saistītas nespējas un kognitīvo spēju samazināšanās cēlonis.

Saistība starp HOPS un smadzeņu mazo asinsvadu slimību ir pierādīta divos iepriekš veiktos pētījumos, bet saistība starp HOPS un smadzeņu mikroasiņošanu līdz šim nebija izpētīta. Šajā pētījumā pirmo reizi tika pierādīts, ka HOPS paaugstina smadzeņu mikroasiņošanas risku dziļajos vai infratentoriālajos smadzeņu reģionos.

Mikroasiņošana dziļajos vai infratentoriālajos smadzeņu asinsvados liecina par hipertensiju vai aterosklerozi mazajos smadzeņu asinsvados. Iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka HOPS paaugstina risku saslimt ar lielo asinssvadu slimību, bet šis pētījums pierāda, ka HOPS ietekmē ne tikai lielos, bet arī mazos smadzeņu asinssvadus.   

Pētījumā tika iekļauti 165 pacienti ar HOPS un 645 dalībnieki ar normālu plaušu funkciju, tas bija perspektīvs kohorta pētījuma, visi dalībnieki bija vecāki par 54 gadiem. HOPS diagnozi apstiprināja ar spirometrijas metodi un smazdeņu mikroasiņošanu konstatēja ar augstas izšķirtspējas magnētisko rezonansi.

Salīdzinot dalībniekus ar normālu plaušu funkciju un HOPS pacientus, secināja, ka HOPS pacientiem ir augstāka mikroasiņošanu izplatība. Šī saistība saglabājās arī pēc samērošanas pēc vecuma, dzimuma, smēķēšanas statusa, aterosklerotiskas lielo asinsvadu slimības, antitrombotisko medikamentu lietošanas, kopējā holesterīna, triglicerīdu un seruma kreatinīna līmeņa. Mikroasiņošanas izplatība dziļajos vai infratentoriālajā smadzeņu reģionos statistiski ticami biežāk tika novērota pacientiem ar HOPS un šāda mikroasiņošana statistiski ticami pasliktina gaisa plūsmu.

Pētījumā netika iekļauti pacienti ar mikroasiņošanu jau pētījuma sākumā. Pētnieki secināja, ka HOPS ir neatkarīgs smadzeņu mikroasiņošanas riska faktors.   

Pētnieki atzīst, ka ir jāizstrādā stratēģijas, kā pasargāt HOPS pacientus no mikroasiņošanas attīstīšanās.

Pirmavots: American Thoracic Society (ATS) (2013, July 19). COPD increases risk of developing cerebral microbleeds. ScienceDaily. Retrieved July 22.