PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Mūzika palīdz bērniem samazināt sāpes

Doctus
Nesen veiktā pētījumā medicīnas pētnieki no Albertas universitātes ir papildinājuši pierādījumus, ka mūzika samazina bērniem sāpju sajūtu. Pētījums publicēts žurnālā JAMA Pediatrics.

Klīniskajā pētījumā piedalījās 42 bērni vecumā starp 3 un 11 gadiem, kuri apmeklēja neatliekamās palīdzības nodaļu un kuriem bija jāveic intravenozas injekcijas. Daļa bērnu i/v injekciju laikā klausījās mūziku, daļa nē.  Pētnieki mērīja bērnu distresu, sāpju līmeni un sirds ritmu, kā arī vecāku apmierinātību ar sniegto palīdzību un veselības aprūpes sniedzēja, kurš veica i/v injekciju, apmierinātību. Pētījums tika veikts laika posmā 2009.gada janvāris - 2010.gada marts.

Pētnieki atklāja atšķirības sāpju līmeņos - bērniem, kuri i/v injekciju laikā klausījās mūziku bija mazāk sāpju tulīt pēc injekcijas, nekā bērniem, kuri mūziku neklausījās. Šis ir klīniski nozīmīgs atklājums un to ir viegli īstenot klīniskajā praksē, turklāt tas neprasa lielus finansu ieguldījumus. Mūzikas atskaņošana sāpīgu medicīnisku manipulāciju laikā ir lēts un viegli īstenojams pasākums, kā atvieglot bērna ciešanas. Pētījums pierādīja, ka bērniem, kas klausās mūziku manipulāciju laikā, ir mazāk sāpju, daļai bērnu ir mazāks distress un bērnu vecāki ir apmierinātāki ar sniegto veselības aprūpes pakalpojumu. Mūzikas klausītāju grupā, 76% no veselības aprūpes sniedzējiem atzina, ka ir bijis viegli veikt i/v injekciju, tas ir nozīmīgi vairāk nekā grupā, kurā bērni neklausījās mūziku (38%). Pētnieki arī atklāja, ka bērni, kuri ir dzimuši pirms laika, cieš no lielāka distresa kopumā.

Pētnieki plāno turpināt pētījumus šajā jomā un noskaidrot, vai mūzika var palīdzēt arī veicot citas medicīniskās manipulācijas. Sāpes un distress no medicīniskām manipulācijām bērniem var radīt negatīvus efektus ilgtremiņā. Ir arvien vairāk pierādījumu, ka smadzenes atbild uz mūziku un dažādiem mūzikas veidiem dažādi.  Mūzika var būtiski atvieglot mazā pacienta ciešanas.

Pirmavots: Lisa Hartling, Amanda S. Newton, Yuanyuan Liang,Hsing Jou, Krista Hewson, Terry P. Klassen, Sarah Curtis. Music to Reduce Pain and Distress in the Pediatric Emergency DepartmentA Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatrics, 2013