PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pacientiem ar garīgām slimībām zems D vitamīna līmenis

Doctus
Vairāk nekā 75% pacientu ar garīgām slimībām ir D vitamīna nepietiekamība. Tomēr tas vairāk ir slimības feekts, nekā slimības cēlonis, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnāla Journal of Psychiatric Practice jūlija numurā.

Retrospektīvā pētījumā tika analizēta informācija par 544 pacientiem, kuri tika hospitalizēti psihiatriska profila nodaļā laika posmā 2010.gada decembris - 2011.gada jūnijs Ilinoisā. Tika konstatēts, ka vidējais D vitamīna līmenis starp šiem pacientiem ir 22,3 ng/mL, D vitamīna līmenis variēja no 4 līdz 79,2ng/mL.

Starp visiem pacientiem 75% D vitamīna līmenis bija zem 30ng/mL, ko uzskata par nepietiekamu. No visiem pacientiem, kuriem bija zems D vitamīna līmenis, tikai 37% saņēma D vitamīnu ārstēšanā.

Šajā pētījumā iegūtie rezultāti ir līdzīgi iepriekš veiktu pētījumu rezultātiem un apliecina, ka pacieniem ar garīgām saslimšanām  ir zemāks D vitamīna līmenis nekā vispārējā populācijā.

Pētnieki kontrolēja tādus faktorus kā vecums, dzimums, stacionēšanas mēnesis, hospitalizācijas ilgums, lietotie medikamenti, diagnzoe. Starp šiem faktoriem un zemu D vitamīna līmeni korelācija netika atrasta.

Fakts, ka D vitamīna trūkums nav raksturīgs tikai kādai konkrētai diagnozei liek domāt, ka tam tomēr nav loma garīgu slimību patoģenēzē. Visticamāk D vitamīna trūkums ir hroniskas garīgas slimības sekas nevis cēlonis un ir izsaidrojams ar nepareizu uzturu un nepietiekamu saules ekspozīciju.

Pacientiem ar psihiskām saslimšanām ir zems D vitamīna līmenis Pacientiem ar psihiskām saslimšanām ir zems D vitamīna līmenis
Pacientiem ar psihiskām saslimšanām ir zems D vitamīna līmenis

Pētnieki norāda, ka pētījuma rezultāti apliecina, ka ir nepieciešams D vitamīna līmeņa skrīnings pacientiem ar garīgām saslimšanām, tas būtu jāiekļauj sandarta medicīnas aprūpē. 

Pirmavots: Rylander M, Verhulst S. Vitamin D Insufficiency in Psychiatric Inpatients. Journal of Psychiatric Practice, July 2013; Volume 19 - Issue 4 - p 296-300.