PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Posttraumatiskā stresa sindroms pēc traumas: kuriem pusaudžiem augstāks risks?

Doctus
Lielāko daļu bērnu nevar pasargāt no emocionāli traumatiskiem notikumiem, tomēr ārsti var savlaicīgi atpazīt bērnus, kuriem ir augstāks posttraumatiskā sindroma attīstības risks, secināts lielā pētījumā, kurš tika veikts Bostonas Bērnu slimnīcā.

Pētījumā tika analizēta informācija par 6483 pusaudžiem un viņu vecākiem. Kopumā 61% pusaudžu (13 - 17 gadus veci) ir bijis vismaz viens potenciāli traumatisks notikums dzīves laikā, tai skaitā vardarbība (piemēram, izvarošana, fiziska izrēķināšanās vai vardarbība ģimenē), traumas un ievainojumi, dabas katastrofas vai tuvu draugu vai ģimenes locekļu nāve. 19% pusaudžu ir piedzīvojuši trīs vai vairāk šādus notikumus.

Riska faktori, kas saistīti ar spēcīgāku traumas iedarbību:

  • abu bioloģisko vecāku neesamība mājās;
  • iepriekš bijušas garīgas saslimšanas, īpaši uzvedības traucējumi, tādi kā uzmanības deficīta sindroms un opozicionāri izaicinoši traucējumi.

No visiem pusaudžiem, kuriem ir bijusi trauma, 4,7% ir bijusi posttraumatiskā sindroma epizode. Riska faktori, kas paaugstina posttraumatiskā stresa sindroma attīstību:

  • sievietes dzimums: pētījumā meitenēm posttraumatsikā sindroma prevalence dzīves laikā bija 7,3%, savukārt zēniem 2,2%;
  • ar vardarbību saistīti notikumi: jauniešiem, kuri bija izvaroti posttraumatiskā stresa sindroma prevalence bija 39% un tiem, kuri bija cietuši no fiziskas izrēķināšanās, 25%;
  • iepriekš bijusi trauksme un garastāvokļa traucējumi.

Pirmavots: Boston Children's Hospital (2013, July 29). PTSD after traumatic events: Which teens are at risk?.ScienceDaily. Retrieved July 30, 2013.