PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Arbūza sula palīdz mazināt muskuļu sāpes

Doctus
Arbūza sulas lietošanai, ko līdz šim bija iecienījuši sportisti, tagad ir arī zinātniskais pamatojums, ka tā palīdz mazināt muskuļu sāpes pēc fiziskām aktivitātēm. Šis efekts tiek skaidrots ar to, ka arbūza sulā ir aminoskābe L-citrulīns.

Jau iepriekš veiktos pētījumos tika pierādīts, ka arbūza sulā ir antioksidanti, kas potenciāli var palielināt muskuļu obaltumvielu daudzumu un uzlabot sportista sniegumu. Ar šī pētījuma palīdzību tika noskaidrota arbūza sulā esošās aminoskābes L-citrulīna ietekme uz muskuļiem. Pētnieki analizēja dabīgo arbūza sulu, arbūza sulu papildus bagātinātu ar L-citrulīnu un kontroldzērienu, kura sastāvā bija L-citrulīns. Brīvprātīgiem pētījuma dalībniekiem deva dzert kādu no šiem dzērieniem stundu pirms fiziskām aktivitātēm. Gan dabīgā arbūza sula, gan arbūza sula, kas bija bagātināta ar L-citrulīnu mazināja muskuļu sāpes pēc fiziskām aktivitātēm. Tomēr šķiet, ka L-citrulīnam dabīgajā arbūza sulā (nepasterizētā)  ir labāka biopieejamība, nekā mākslīgi papildinātajam, dabīgā sulā esošais L-citrulīns labāk tiek izmantots organismā un sniedz labāku efektu.

Pirmavots: Martha P. Tarazona-Díaz, Fernando Alacid, María Carrasco, Ignacio Martínez, Encarna Aguayo. Watermelon Juice: Potential Functional Drink for Sore Muscle Relief in Athletes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013; 61 (31): 7522.