PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kā mazināt depresijas risku ģimenē?

Doctus
Pētījumā pierādīts, ka labas attiecības starp vecvecākiem un mazbērniem pozitīvi ietekmē garastāvokli abām pusēm. Labas attiecības starp vecvecākiem un pieaugušiem mazbērniem ir saistītas ar retākiem depresijas simptomiem, jo tuvākas attiecības, jo lielāki anti-depresīvie ieguvumi tiek novēroti. Pētījuma rezultāti tika publiskoti 108.Amerikas Sociologu asociācijas ikgadējā konferencē.

Iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka gados vecākiem vīriešiem un sievietēm, kuriem nav cieša kontakta ar ģimenes locekļiem un draugiem ir par 26% augstāks nāves risks septiņu gadu periodā, salīdzinot ar vienaudžiem, kuri ir sociāli aktīvi. Paaugstināts risks tika novērots pat tad, ja cilvēks neuzskatīja sevi par vientuļu.

Šajā pētījumā tika iesaistīti 376 vecvecāki un 340 mazbērni, šiem cilvēkiem tika sekots no 1985.gada līdz 2004.gadam. Lielākā daļa vecvecāku bija dzimuši 1917.gadā un mazbērni pārsvarā bija dzimuši 1964.gadā, līdz ar to pētījuma vidū vecvecāki bija vidēji 77 gadus veci un mazbērni attiecīgi bija 31 gadu veci.

Pētnieki atklāja, ka tie vecvecāki, kuri saņēma finansiālu atbalstu, bet kuri nekontaktējās ar mazbērniem, kopumā biežāk cieta no depresijas. Savukārt vecvecāki, kuri saņēma gan finansiālu atbalstu, gan kontaktējās ar mazbērniem, retāk cieta no depresijas simptomiem. Šis atklājums apliecina, ka nepietiek tikai ar finansiālu un cita veida palīdzību, ir jābūt arī ciešām savstarpējām attiecībām.

Pētnieki uzsver, ka visi cilvēki vēlas būt vajadzīgi, tādēļ arī vecvecākiem jāļauj palīdzēt, ja viņi to vēlas, piemēram, ja vectēvs vēlas uzdāvināt mazbērnam naudu dzimšanas dienā, tas ir jāļauj viņam darīt, tas nekas, ka mazbērns pats atbalsta finansiāli vectēvu.   Pētnieki atgādina, ka ir teiciens, labāk ir dot nekā ņemt. Pētījuma rezultāti apliecina šo teicienu, ja vecvecāki vēlas palīdzēt, bet viņiem to neļauj, viņu jūtas slikti. Vecvecāki vēlas palīdzēt, pat ja mazbērni ir izauguši, ja viņiem to neļauj, viņi izjūt frustrāciju un depresiju.  

Pirmavots: Michelle Castillo. Good grandparent, grandchild bond may lower depression risk for both. CBS News/ August 12, 2013.