PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Viegla insulta gadījumā ļoti agrīni uzsākta terapija mazina nespējas risku

Doctus
Vieglu vai vidēji smagu insultu gadījumā, ļoti agrīni - 90 minūšu laikā no pirmo simptomu parādīšanās - uzsākta ārstēšana, samazina nespējas un invaliditātes risku, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Stroke.

Visās insulta vadlīnijās tiek rekomendēts, ka pacients jānogādā slimnīcā trīs stundu laikā no pirmo insulta simptomu parādīšanās. Pamatojoties uz vadlīnijām, antitrombotiskā terapija jāuzsāk 4,5 stundu laikā no simptomu sākuma.

Pētījumā atklāja, ka pacientiem ar vielu vai vidēji smagu insultu, kuriem uzsāk antitrombotisko terapiju pirmo 90 minūšu laikā, retāk novēro nespēju/ invaliditāti trīs mēnešus pēc insulta, salīdzinot ar tiem, kuriem ārstēšanu uzsāk 90 - 270 minūtes pēc pirmo simptomu parādīšanās.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 6800 insulta pacientu no 10 insulta centriem Eiropā 14 gadu laikā. Visi pacienti tika sadalīti trīs grupās, pamatojoties uz insulta smagumu:

  • neliels insults (NIH insulta punktu skaits no 0 līdz 6);
  • viegls/ vidēji smags insults (NIH insulta punktu skaits no 7 līdz 12);
  • vidēji smags/ smags insults (NIH insulta punktu skaits > 12).

Tiem pacientiem, kuriem bija viegls vai vidēji smags insults, bija lielāks ieguvums no ļoti agrīnas ārstēšanas uzsākšanas. Ļoti labi rezultāti bija arī pacientiem ar nelielu insultu, bet šiem pacientiem parasti netiek novērota nespēja. Savukārt pacientiem ar smagu insultu nenovēroja ieguvumus no agrīnas ārstēšanas uzsākšanas, jo viņiem bija nopietna artēriju blokāde.

Pētnieki atzīst, ka ir nepieciešami papildus pētījumi, lai atklātu veidus, kā labāk palīdzēt pacientiem ar smagu insultu. 

Pirmavots: Peter Ringleb, and Patrik Michel. Ultra-Early Intravenous Stroke Thrombolysis - Do All Patients Benefit Similarly?Stroke Journal of the American Heart Association, 2013.