PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zarnu flora ietekmē veselību cilvēkiem ar lieko svaru

Doctus
Jaunākie pētījumi atklāj saistību starp baktēriju sugu bagātību zarnās un komplikāciju rašanos iespējām, saistītu ar aptaukošanos. Zinātnieki norāda, ka cilvēki ar mazāku baktēriju sugu skaitu zarnās, ir vairāk predisponēti dažādām komplikācijām, kā, piemēram, kardiovaskulārām saslimšanām un diabētam. Mazāk bagāta mikroflora , kā izrādās, funkcionē pavisam savādāk salīdzinoši ar tādu, kurā variē lielāka baktēriju dažādība.

Šo pētījumu veica internacionālais konsorcijs MetaHIT kopā ar Jeroen Raes (VIB/Vrije Briseles universitāte) zinātnieku grupu. Jeroen Raes(VIB/VUB) saka: „Šie ir lieliski rezultāti, kuri sniedz milzīgu iespēju iesaistīties ārstēšanā, un iespējams novērst šobrīd lielāko veselības traucējumu cēloni mūsu sabiedrībā. Bet mēs vēl neesam tik tuvu laimīgām beigām, šobrīd mums nepieciešami pētījumi, kuros mēs varam monitorēt cilvēkus ilgāku laika periodu. Mēs vēlamies šos pētījumus veikt kopā ar „Vlaans Darmflora Projektu"(Flemish Gut Flora Project), kas ir iespējams tikai pateicoties nesavtīgam vairāku tūkstošu dāņu rezidentu darbam."

Metabolie traucējumi ir pielīdzināmi epidēmijai daļēji saistībā ar moderno dzīvesveidu, kurā ir viegla piekļuve ar enerģiju blīvai pārtikai un mazam enerģijas patēriņam. Ir sagaidāms, ka aptaukošanās kā problēma izplatīsies ļoti ātri visā pasaulē; no 400miljoniem cilvēku ar lieko svaru 2005.gadā, līdz  700miljoniem 2015.gadā. Šī tendence var turpināties līdz pat 2030.gadam. Daži cilvēki ir vairāk jutīgi uz aptaukošanos nekā citi. Vairāku gadu garumā veiktie pētījumi, iespējams , ir atraduši tam cēloni.

Pēdējo gadu laikā ir kļuvis skaidrs, ka ir saistība starp baktēriju populāciju mūsu zarnās un mūsu veselības stāvokli. Rezultātā zinātnieki ir iesākuši pētīt šo saikni starp aptaukošanos un zarnu mikrofloru. Zarnu konsorcijs, tostarp zinātnieki Falk Hildebrand, Gwen Falony un Jeroen Raes Briselē pētīja zarnu floru 169 dāņiem ar lieko svaru un 123 dāņus bez liekā svara problēmām.

Jeroen Raes: „Mēs izdalījām divas cilvēku grupas, balstoties uz to zarnu mikrofloru: cilvēki ar lielu baktēriju sugu dažādību zarnās un cilvēki ar nabadzīgāku zarnu mikrofloru. Dažādām sugām pilnīgākā flora funkcionēja atšķirīgi no tās, kurā bija mazāk pārstāvēto sugu. Bija pārsteidzoši redzēt, ka gan aptaukojušies, gan normāla svara cilvēki bija abās šajās grupās."

 Zinātnieki gan secināja, ka tā grupa, kurai zarnu flora bija nabadzīgāka, bija uzņēmīgāki pret ar aptaukošanos saistītiem stāvokļiem un hronisku iekaisumu. Šajā grupā ietilpstošie cilvēki ar liekā svara problēmu ir vairāk pakļauti kardiovaskulārajam riskam, nekā cilvēki ar liekā svara problēmām otrajā grupā. Šie ir būtiski rezultāti, kas uzvedina uz domu, ka ne tikai svara pieaugums un ēšanas paradumi ir noteicošie medicīnisku komplikāciju attīstībā cilvēkiem ar aptaukošanos.

Paliek vien jautājums - vai šie rezultāti ir attiecināmi arī uz citām valstīm un populācijām? Tāpēc Jeroen Raes nodibināja Flāmu Zarnu Floras Projektu (The Flemish Gut Flora Project), lai turpinātu pētījumus plašākā apmērā. Tas ir būtiski, lai apstiprinātu datus, kas iegūti mazāka mēroga pētījumos un spertu efektīvu soli tuvāk uzlabotai ārstēšanai un medikamentiem.

Emmanuelle Le Chatelier, Trine Nielsen, Junjie Qin, Edi Prifti, Falk Hildebrand, Gwen Falony, Mathieu Almeida, Manimozhiyan Arumugam, Jean-Michel Batto, Sean Kennedy, Pierre Leonard, Junhua Li, Kristoffer Burgdorf, Niels Grarup, Torben Jørgensen, Ivan Brandslund, Henrik Bjørn Nielsen, Agnieszka S. Juncker, Marcelo Bertalan, Florence Levenez, Nicolas Pons, Simon Rasmussen, Shinichi Sunagawa, Julien Tap, Sebastian Tims et al. Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. Nature, 2013