PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Eiropas kardiologi tiekas Amsterdamā

S. Pildava
Eiropas kardiologi tiekas Amsterdamā
Šogad ikgadējais Eiropas Kardiologu biedrības kongress norisinās no 31.augusta līdz 4.septembrim Amsterdamā. Kongresa laikā notiek neskaitāmas sesijas un kopumā tie prezentētas vairāk nekā 5000 prezentācijas.

Kongresa laikā tiek prezentēti neskaitāmu pētījumu rezultāti, gan par medikamentu efektivitāti, gan sirds un asinsvadu sistēmas slimību riska faktoriem, gan daudziem citiem jautājumiem.

Vakar tika godināti Eiropas Kardiologu biedrības goda biedri: Krievijas kardiologs Evgeny Chazov,  kurš savos 84 gados turpina strādāt un ir izstrādājis pirmo trombembolisko terapiju pacientiem ar miokarda infarktu. Otrs laureāts ir Douglas Zipests no ASV, kas visu savu darba mūžu ir veltījis elektrofizioloģijas pētījumiem.

Šodien tika prezentēti interesanti rezultāti par to, kā gaisa temperatūras izmaiņas ietekmē sirds un  asinsvadu slimību risku.  Beļģijā veiktā pētījumā tika secināts, ka zema gaisa temperatūra ir nozīmīgs akūta miokarda infarkta riska  faktors. Par 10% pazeminoties gaisa temperatūrai, akūta miokarda infarkta risks pieaug par  7% (OR=1,07; 95% TI [1,04 - 1,11]. Starp gaisa piesārņojumu un akūtu miokarda infarktu netika  novērota statistiski ticama saistība. Arī Šveicē veiktā pētījumā tika atklāts, ka ziemas mēnešos ir biežāki akūtu miokarda infarkti. Viens no izskaidrojumiem šādiem rezultātiem ir tas, ka vasarās cilvēkiem ir zemāks asinsspiediens  vazodilatācijas dēļ, kā arī vasarā ir vairāk fizisko aktivitāšu un nedaudz samazinās aptaukošanās.

Doctus medicīnas redaktore Santa Pildava pateicas farmācijas kompānijai Bayer par iespēju apmeklēt šo pasākumu klātienē.

ESC publicitātes foto.