PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Infarkti jaunām sievietēm bieži ir bez sāpēm krūtīs

Doctus
Sāpes aiz krūšu kaula tiek uzskatītas par sirds slimību simptomu, bet vienai no piecām sievietēm 55 gadu vecumā un jaunākām nav bijis šis simptoms pirms infarkta, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā JAMA Internal Medicine.

Pētnieki vērš uzmanību, ka jāaizmirst par ierasto ainu - vecs vīrs ar sāpēm aiz krūšu kaula -, kas parasti saistās ar akūtu koronāro sindromu. Realitāte ir tāda, ka sāpes aiz krūšu kaula, vecums un dzimums vairs nav infarktu definējošie faktori. Pētījums pierāda, ka arvien biežāk uzņemšanas nodaļās nonāk jauni cilvēki un sievietes bez sāpēm aiz krūšu kaula, bet ar citiem infarkta simptomiem, piemēram, nespēku, aizdusu un/vai pāatrinātu pulsu. Būtu jāņem vērā šis fakts un jāizmaina esošās vadlīnijas, kurās jāvērš uzmanība uz to, ka sāpes aiz krūšu kaula var nebūt un ka arvien jaunāki cilvēki cieš no infarkta.

Sievietēm jaunākām par 55 gadiem biežāk tiek novērots, ka nepareizi tiek noteikta infrakta diagnoze, nekā vīriešiem. Pētnieki uzsver, ka būtu jāizglīto gan sabiedrība, gan ārsti.

Sāpes nav slimības smaguma indikators. Pētnieki novērtēja vairāk nekā 1000 jaunus cilvēkus, kuri tika hospitalizēti ar akūtu miokarda infarktu. Rezultāti uzrādīja, ka sievietēm retāk novēro sāpes aiz krūšu kaula, salīdzinot ar vīriešiem un sāpju neesamība nekorelē ar vieglāku infarkta norisi. Pacientiem bez sāpēm aiz krūšu kaula ir mazāk simptomu, bet ne vienmēr vieglāka slimības gaita. Akūta miokarda infarkta diagnoze jāuzstāda, balstoties uz detalizētu kardiologa novērtējumu.  

Jāatceras, ka sāpes aiz krūšu kaula ir viens no gavenajiem akūta miokarda infarkta indikatoriem, bet tas nav vienīgais.  

Pirmavots: Nadia A. Khan. Sex Differences in Acute Coronary Syndrome Symptom Presentation in Young PatientsAcute Coronary Syndrome Symptoms in Young PatientsAcute Coronary Syndrome Symptoms i. JAMA Internal Medicine, 2013