PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nenāk miegs? Jāatmet smēķēšana

Doctus
Jaunā pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Psychology, Health & Medicine atklāts vēl viens iemesls, kādēļ pārtraukt smēķēšanu - atmetot smēķēšanu uzlabojas miegs. Līdz šim bija zināms, ka smēķēšana ir pirmajā vietā no visām novēršamajām nāvēm un smēķēšana tieši ir saistīta ar neskaitāmām veselības problēmām, tomēr maz bija zināms par smēķēšanas ietekmi uz miegu.

Pētījums tika veikts Floridas universitātē, pētījuma primārais mērķis bija novērtēt miega problēmas saistībā ar smēķēšanas statusu lielā populācijas pētījumā. Pētnieki atklāja, ka 11,9% smēķētāju ir problēmas ar iemigšanu, 10,6% smēķētāju mostas naktīs un 9,5% mostas pārāk agri no rīta. Starp nesmēķētājiem miega problēmas tika novērotas retāk un tiem, kuri atmeta smēķēšanu miega kvalitāte uzlabojās.  Pētnieki arī atklāja, ka katra izsmēķētā cigarete samazina kopējo miega laiku par 1,2 minūtēm.

Nepietiekams miega daudzums ir saistīts ar neskaitāmām fiziskām un garīgām veselības problēmām, tai skaitā, depresiju, cukura diabētu un augstu glikozes līmeni asinīs.

Pētnieki atklāja, ka smēķētājiem biežāk novēro ar miegu saistītas veselības problēmas.

 

Pirmavots: Joseph P.H. McNamara, Jiantong Wang, David B. Holiday, Jessica Young Warren, Marilyn Paradoa, Amanda Marie Balkhi, Jeannette Fernandez-Baca, Christina S. McCrae. Sleep disturbances associated with cigarette smoking. Psychology, Health & Medicine, 2013