PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Statīnu nepanesība, vai tiešām?

Doctus
Lielākā daļa pacientu, kuri ziņo par statīnu nepanesību, tai skaitā muskuļu sāpēm un citām blakusparādībām, patiesībā var labi panest statīnu lietošanu, secināts pētījumā, kura rezultāti ir publicēti žurnāla American Heart Journal septembra numurā. Šis bija lielākais pētījums, kāds jebkad veikts, lai novērtētu patieso statīnu nepanesību.

Statīni ir vieni no visbiežāk izrakstītajiem medikamentiem pasaulē un tā ir ļoti efektīva terapija pacientiem ar paaugstinātu holesterīnu, kas ir nozīmīgs riska faktors sirds un asinsvadu slimību attīstībā.

Statīni samazina holesterīna līmeni par 20 - 40%, lietojot zemāko medikamentu devu. Tomēr klīniskos pētījumos ir pierādīts, ka 5 - 10% pacientu cieš no ar statīnu lietošanu saistītām blakusparādībām, piemēram, muskuļu sāpēm un aknu enzīmu traucējumiem. Šajā pētījumā pētnieki analizēja 1605 pacientu medicīnas ierakstus. Pētnieki atklāja, ka 72,5% pacientu, kuri pirms tam ir pārtraukuši statīnu lietošanu, pēc rūpīgas statīnu režīma izvēles var atsākt to lietošanu, no tiem 63,2% labi panesa statīnu režīmu ikdienas, tikai 9,3% bija nepieciešami statīnu lietošanas pārtraukumi.  

Pētnieki secināja, ka pacientiem, kuriem ir statīnu lietošanas nepanesība anamnēzē, ir cieši jāsadarbojas ar savu ārstējošo ārstu un jāizmēģina citi šīs klases medikamenti, jo ir liela iespējamība, ka izdosies atrast statīnu, kuru pacients labi tolerēs. Pat tad, ja pacients nepanes statīnu lietošanu ikdienu, ir iespējams novērot holesterīna līmeņa pazemināšanos, lietojot to retāk, piemēram, reizi nedēļā.

Tomēr pētnieki arī norāda, ka būtiski ir meklēt arī citus holesterīnu pazeminošus veidus, jo vēl arvien ir apmēram 30% pacientu no visiem, kuri netolerē statīnu terapiju, kuriem neizdodas piemeklēt atbilstošu statīnu, bet kuriem ir nepieciešams samazināt holesterīna līmeni.

Pirmavots: Warner M. Mampuya, David Frid, Michael Rocco, Julie Huang, Danielle M. Brennan, Stanley L. Hazen, Leslie Cho.Treatment strategies in patients with statin intolerance: The Cleveland Clinic experience. American Heart Journal, 2013.