PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kā palīdzēt vēža pacientam, kurš cieš no miega traucējumiem?

Doctus
Vēža pacientiem, kuri cieš no miega traucējumiem sāpju vai terapijas blakusparādību dēļ, var palīdzēt divas uzvedības izmainīšanas metodes - kognitīvi biheiviorālā terapija insomnijas mazināšanai (CBT-I) un stresa mazināšanas programma (MBSR). Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Journal of Clinical Oncology. CBT-I ir standarta aprūpe, savukārt MBSR ir kā papildus terapija, kas var palīdzēt uzlabot miega kvalitāti.

Bezmiegs un miega traucējumi ir nozīmīga problēma, tā skar apmēram pusi no visiem vēža pacientiem. Ja šai problēmai nepievērš uzmanību, tā var negatīvi ietekmēt ārstēšanas rezultātus. Tādēļ būtiski ir, lai ārsts var piedāvāt pacientam piemērotu un efektīvu problēmas risinājumu.  Aprēķini liecina, ka 39 - 59% vēža pacientu cieš no miega traucējumiem ārstēšanas laikā, 28% pacientu konstatē diagnozi - insomnija.

Lai gan bezmiega ārstēšanai ir pieejami medikamenti, pētnieki uzsver, ka vēža pacientiem vajadzētu izvairīties no šo medikamentu lietošanas blakusparādību un iespējamas atkarības dēļ.    

Šajā pētījumā iekļāva 111 vēža pacientus no Kalgarī, Kanādā. Pacienti nejaušināti tika sadalīti divās grupās, vieni izgāja CBR-I (n=47) kursu un otri - MBSR (n=64) kursu. Iepriekš veiktos pētījumos bija pierādīts, ka MBSR samazina distresu un uzlabo psihosociālo labsajūtu pacientiem ar vēzi. Šis ir pirmais pētījums, kurā tieši tiek salīdzināta MBSR un CBR efektivitāte insomnijas gadījumos vēža pacientiem.

Trīs mēnešus pēc astoņu nedēļu ārstēšanas protokola pabeigšanas, salīdzinot abas grupas, pētnieki secināja, ka abas metodes samazina bezmiega smagumu. Tomēr CBT-I grupā efekts tika novērots ātrāk un ieguvums laikā bija lielāks, salīdzinot ar MBSR grupu. Abās grupās novēroja kopējā miega laika pieaugumu un negulēto stundu samazināšanos. Tāpat abās grupās novēroja garastāvokļa uzlabošanos un ar stresu saistītu simptomu mazināšanos.

Pētnieki atzīst, ka abas metodes palīdz mazināt miega traucējumus un ka katram pacientam jāizvēlas tieši viņam vispiemērotākā metode. 

Pirmavots: S. N. Garland, L. E. Carlson, A. J. Stephens, M. C. Antle, C. Samuels, T. S. Campbell. Mindfulness-Based Stress Reduction Compared With Cognitive Behavioral Therapy for the Treatment of Insomnia Comorbid With Cancer: A Randomized, Partially Blinded, Noninferiority Trial. Journal of Clinical Oncology, 2014.