PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Garīgās veselības traucējumi pacientiem ar ļaundabīgu audzēju

Doctus
Pētnieki no Vācijas ziņo, ka gandrīz trešajai daļai no 2100 aptaujātiem vēža pacientu ir klīniski nozīmīgi garīgi vai emocionāli traucējumi, tai skaitā, trauksme, depresija, pielāgošanās traucējumi.

Traucējumu izplatība ir mainīga un atšķiras starp vēža lokalizācijām. Augstāko garīgo traucējumu izplatību konstatēja starp krūts vēža pacientiem (42%) un pacientiem ar galvas un kakla ļaundabīgiem audzējiem (41%), tad sekoja pacienti ar melanomu (39%). Zemākā garīgu traucējumu izplatība tika novērota starp prostatas vēža (22%), kuņģa vēža (21%) un aizkuņģa dziedzera vēža (20%) pacientiem.

Pētījums - lielākais, kāds līdz šim veikts, lai novērtētu garīgo un emocionālo veselību pacientiem ar ļaundabīgu audzēju, izmantojot standartizētu interviju - publicēts žurnāla Journal of Clinical Oncology oktobra numurā.

Pētījuma rezultāti apliecina, ka ārstiem labi jāpārzina garīgu un emocionālu slimību pazīmes un simptomi, jāatpazīst pacienti ar šādiem traucējumiem un jāmotivē viņi meklēt palīdzību un nepieciešamības gadījumā, ārstēties.

Pētnieki intervēja 2141 pacientu ar ļaundabīgu audzēju (18 - 75 gadus veci) slimnīcās, ambulatorās un rehabilitācijas iestādēs Vācijā. Visas atbildes uzreiz tika ievadītas diagnostiskā programmā. Ar intervijas palīdzību mēģināja noskaidrot dažādus psiholoģiskus simptomus iepriekšējo četru nedēļu laikā. No aptaujātajiem pacientiem, visvairāk bija pacienti ar krūts vēzi (44%), prostatas vēzi (15%) un resnās zarnas vēzi (14%), vidējais laiks kopš diagnozes konstatēšanas bija 13,5 mēneši. 51% pētījuma dalībnieku bija sievietes.

Pētnieki atklāja, ka 32% pacientu ir bijusi vismaz viena klīniski nozīmīga garīgas veselības problēma - tas ir vairāk nekā vispārējā populācijā, kur garīgu veselības problēmu izplatība ir 18 - 20%.

Četru nedēļu periodā pirms intervijas, 11,5% pacientu bija bijusi trauksme, 11% - pielāgošanās traucējumi, 6,5% garastāvokļa traucējumi (piemēram, depresija). Trauksmes (fobija, panika vai ģeneralizēta trauksme), kas tika novērota 11,5% intervēto, izplatība bija nedaudz augstāka vēža pacientu populācijā nekā vispārējā populācijā (9%), savukārt citu garīgu traucējumu izplatība bija līdzīga vispārējās populācijas izplatībai.

Pētnieki norāda, ka pārsteidzošs ir fakts, ka pacientiem ar ļaundabīgiem audzējiem, kuri labāk padodas ārstēšanai, piemēram, krūts vēzis, biežāk ir disstress, nekā pacientiem ar ļaundabīgu audzēju, kas ir grūtāk ārstējams, piemēram, kuņģa un aizkuņģa dziedzera vēzis. Nepieciešami papildus pētījumi, lai varētu interpretēt šos rezultātus. Pētnieki tuvākā laikā plāno publicēt pētījuma rezultātu, kurā pacientu garīgā veselība ir novērtēta ilgākā laika periodā.

Pirmavots: Anja Mehnert et al. Four-Week Prevalence of Mental Disorders in Patients With Cancer Across Major Tumor Entities. Journal of Clinical Oncology, October 2014