PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Informācija par visām iespējamām zāļu blaknēm - vienā tīmekļa vietnē

Zāļu Valsts aģentūra
Informācija par visām iespējamām zāļu blaknēm - vienā tīmekļa vietnē
Zāļu valsts aģentūra informē, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EMA) ir atjaunojusi tīmekļa vietni www.adrreports.eu, kurā tagad ir pieejama informācija par 1 700 aktīvo vielu iespējamām blakusparādībām (sauktām arī par zāļu blaknēm) Eiropas Savienībā reģistrētām zālēm.

Tīmekļa vietnes paplašināšana dod iespēju sabiedrībai iegūt informāciju gan par centralizētā procedūrā reģistrētu zāļu, gan arī par nacionālā procedūrā reģistrētu zāļu iespējamām blaknēm.

Publiskajā tīmekļa vietnē pieejamās informācijas (tīmekļa ziņojuma) tiešais avots ir EudraVigilance - datubāze iespējamām blakusparādībām, par kurām ziņots saistībā ar Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ) reģistrētajām zālēm.

Individuālie iespējamo blakusparādību ziņojumi kopā ar pārējo pieejamo informāciju sniedz svarīgus datus, kuri tiek analizēti zāļu drošuma uzraudzībai visā to dzīves cikla laikā, lai pārliecinātos, ka šo zāļu sniegtais guvums joprojām atsver riskus, kā arī veicinātu šo zāļu drošu un efektīvu lietošanu. Šie ziņojumi ietver iespējamas, bet ne obligāti apstiprinātas blakusparādības. Šīs blakusparādības var nebūt saistītas ar konkrētajām zālēm, un to cēlonis var nebūt šīs zāles.

Katrs tīmekļa ziņojums apkopo EudraVigilance iesniegto individuālo iespējamo blakusparādību ziņojumu skaitu. Šos apkopotos datus tīmekļa vietnē iespējams aplūkot, iedalot pēc vecuma grupām, dzimuma, iespējamās blakusparādības veida un iznākuma.

Saskaņā ar EMA informāciju, kopš 2012. gada jūlija ir būtiski palielinājies pacientu sniegto ziņojumu skaits. 2013. gadā EudraVigilance tika saņemti 35 600 pacientu ziņojumi.