PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Jauns tests, kas palīdz novērtēt atveseļošanos pēc smadzeņu traumām

Doctus
Jauns, dinamisks novērtēšanas rīks, kas palīdz novērtēt atveseļošanos pēc smadzeņu traumām. Tests ir izmantojams arī pacientiem, kuri cieš no progresējošiem stāvokļiem, piemēram, demences. Tests ir izstrādāts neiropsiholoģijas klīnikā Leičesteras universitātē.

SPANS (The Short Parallel Assessments of Neuropsychological Status) ir unikāls ar savu spēju izmērīt indivīda kognitīvās spējas pēc smadzeņu traumas vai progresējošiem neiroloģiskiem stāvokļiem, lietotājam draudzīgā veidā, pacientam testa aizpildīšana aizņem aptuveni 35 minūtes.

Ar šo testu novērtē septiņas kognitīvās spējas: orientēšanos, uzmanību un koncentrēšanos, valodu, atmiņu un mācīšanos, vizuāli - motoro veiktspēju, efektivitāti un konceptuālo elastību.

Ir pieejama arī alternatīvā versija - SPANS B - kas vairāk noderīga ir atkārtotām pacienta pārbaudēm.

Abas versijas ir izstrādātas pamatojoties uz reāliem neiroloģiskiem sindromiem, piemēram, afāziju.

Ar SPANS ārstiem tagad ir plašākas iespējas un vieglāk novērtēt kognitīvo spēju izmaiņas pacientam laika gaitā. Ar šī testa palīdzību ir vieglāk noskaidrot lietas, ko pacientam ir grūti izdarīt.

Testu var izmantot plaša profila veselības aprūpes speciālisti, tai skaitā, klīniskie psihologi, terapeiti, valodas speciālisti, psihiatri un neirologi.

SPANS ir visaptverošs un elastīgs tests, ko var izmantot dažādām ārstu un pētnieku vajadzībām.

Dokumenti par SPANS izstrādi un lietošanu ir atrodami http://www.hogrefe.co.uk/news/wp-content/uploads/2014/09/SPANS_overview.pdf

 

Pirmavots: University of Leicester. New test to help brain injury victims recover. ScienceDaily, 20 October 2014.