PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Antibiotiku patēriņa dati un atgādinājums par piesardzīgu zāļu lietošanu

Zāļu Valsts aģentūra
Antibiotiku patēriņa dati un atgādinājums par piesardzīgu zāļu lietošanu
Katru gadu 18. novembrī Eiropā tiek atzīmēta Antibiotiku piesardzīgas lietošanas diena, kuras ietvaros vēlamies vērst uzmanību, ka iedzīvotājiem pirms antibiotiku lietošanas noteikti jākonsultējas ar ārstu un vienmēr jāizlasa lietošanas instrukcija.

"Tikai ārsta kompetencē ir slimību terapijas izvēle un zāļu lietošanas vērtēšana, var būt gadījumi, kad antibiotiku lietošana vispār nav nepieciešama," norāda Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktore Inguna Adoviča.

ZVA rīcībā ir dati par antibiotiku patēriņu Latvijā. Zāļu patēriņa aprēķināšanai ZVA izmanto Pasaules Veselības organizācijas (PVO) piešķirtās definētās dienas devas (DDD), iedalot zāles grupās atbilstoši anatomiski terapeitiski ķīmiskajai (ATĶ) klasifikācijai, kas tiek plaši lietota Eiropā un citviet pasaulē. Tādējādi tiek iegūti starptautiski salīdzināmi dati.

Antibakteriālo līdzekļu sistēmiskai lietošanai (ATĶ klasifikatora J01 grupa) patēriņš Latvijā 2013. gadā bija 14,87 DID (DDD uz 1000 iedzīvotājiem dienā), kas ir par 5% vairāk nekā 2012. gadā. Šo līdzekļu patēriņš Latvijā pēdējo piecu gadu laikā, tāpat kā citu zāļu grupu patēriņš, nedaudz palielinājies (attēls). 

Antibakteriālo līdzekļu sistēmiskai lietošanai patēriņš* Latvijā no 2009. līdz 2013. gadam DID Antibakteriālo līdzekļu sistēmiskai lietošanai patēriņš* Latvijā no 2009. līdz 2013. gadam DID
Attēls
Antibakteriālo līdzekļu sistēmiskai lietošanai patēriņš* Latvijā no 2009. līdz 2013. gadam DID

Kopumā lielākā daļa antibakteriālo līdzekļu apjoma Latvijā tiek patērēta ambulatorajā sektorā. Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā hospitālajā sektorā jeb stacionāros šo līdzekļu patēriņš ir liels.

Eiropas Antibiotiku dienas ietvaros aicinām iedzīvotājus atbildēt uz aptaujas jautājumu mūsu mājaslapā www.zva.gov.lv, vai uzskatāt, ka lietojat antibiotikas pareizi?