PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ar kazahu vērienu

D. Ričika
Ar kazahu vērienu
Dr. VIKTORS KIMS ir staru terapeits no Almati, Kazahstānas, pasaules devītās lielākās valsts (17 miljoni iedzīvotāju!). Uz Latviju viņš atvedis kolēģus — staru terapeitus un radiologa asistentus desmit dienu mācībās apgūt 3D konformālo staru terapiju.

Dr. Viktors KIMS Dr. Viktors KIMS
Dr. Viktors KIMS
Dakteris Kims intervijas laikā ir laipns, bet paliek rezervēts. Personiskus jautājumus apiet, piezemējot tos ar pieklājīgām standartatbildēm. Zinātāji teic: lai no kazaha saņemtu personiskākas atbildes, tas nav vienas sarunas jautājums. Uzticība jāiemanto pamazām, tad kazahi ir ļoti sirsnīgi.

Latvijā Viktors Kims nav pirmo reizi, un iespaids par Rīgu viņam esot ļoti silts. Dzīvojot valstī, kas pazīstama ar pasaulē lielāko - Baikonuras kosmodromu, ar Čarinas kanjonu (to salīdzina ar Lielo kanjonu), ar skaistajām Altaja kalnu grēdām, mazā Rīga viņu izbrīnījusi. "Omulīga pilsēta un ļoti draudzīga, laipna tauta. Vecpilsēta nepakļaujas izmaiņām - tās pašas ēkas, tilti, skaistās, mazās ielas... Un tik saulains! Grūti aprakstīt emocijas," pēc sasveicināšanās bilst dakteris Kims.

Balsī ieskanoties pašapzinīgam lepnumam, sarunas laikā viņš vairākkārt atkārto frāzi "pateicoties mūsu prezidentam Nazarbajevam". Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs noteicis mērķi uzlabot valsts iedzīvotāju dzīves līmeni, ierindojot Kazahstānu starp trīsdesmit pasaules attīstītākajām valstīm. Un viens no uzdevumiem ir Kazahstānas iedzīvotāju dzīves ilguma pagarināšana. Tam gan būšot vajadzīgs ilgs laiks, pilnā apmērā šā plāna augļus iedzīvotāji varēs izbaudīt 2050. gadā. Taču Kazahstānas Veselības ministrija prognozējusi: jau 2015. gadā iedzīvotāju vidējais mūža ilgums varētu sasniegt septiņdesmit gadu.

Nelāpa pa drusciņai

"Mūsu valstī tāpat kā citviet pirmajā vietā starp nāves cēloņiem ir sirds un asinsvadu sistēmas slimības, otrajā vietā - onkoloģija, trešajā - traumas," stāsta dakteris Kims. "Sirds-asinsvadu slimību programma tiek pildīta labi: valsts ieguldīja lielas finanses kardioķirurģijā, izveidoja kardiocentrus; atdeve ir laba - aug operāciju skaits. Arī ar traumu programmu veicas labi: uz ceļiem ir organizēti neatliekamās medicīniskās palīdzības punkti, sapirkti helikopteri. Onkoloģija arī no valsts saņem lielus līdzekļus, tiek uzlabota onkoloģisko dispanseru darbība, atjaunotas tehnoloģijas, pie mums brauc ārzemju konsultanti. Problēmas valdība nelāpa pa drusciņai, bet ar vērienu."

Šīs programmas ietvaros Viktors Kims un viņa kolēģi ir ieradušies Latvijā. 2012. gadā Astanā staru terapeitu kongresā dakteris Kims (viņš ir arī Kazahstānas galvenais speciālists staru terapijas jomā, kā arī nodarbojas ar pēcdiploma izglītošanu terapeitiskajā radioloģijā) iepazinies ar Rīgas Austrumu slimnīcas Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas bijušo vadītāju docenti Olgu Utehinu, nu jau trešo gadu Kazahstānas Veselības ministrija noslēgusi līgumu ar Rīgas Austrumu slimnīcu par staru terapeitu mācībām. Šogad Rīgas Austrumu slimnīcā mācīsies trīs staru terapeitu un radiologa asistentu grupas, kopā 19 speciālisti. "Mācību grupas brauc arī uz Minsku, daži speciālisti šogad mācīsies Maskavā. Speciālistu izglītošanā valsts iegulda tiešām lielus līdzekļus," uzsver dakteris Kims.

"Pamazām rādītāji uzlabojas - pieaug pirmajā un otrajā stadijā atklāto vēža gadījumu skaits, samazinās ielaisto onkoloģisko gadījumu skaits. Mums ir sešas sijājošās diagnostikas programmas, arī kuņģa vēzim, kas pie mums ieņem pirmo vietu. Vispirms dažos apgabalos tiek realizēti 17-18 pilotprojekti (izstrādājam un saskaņojam tos ar ārvalstu ekspertiem), tad šo pieredzi izplatām visā republikā. Ārvalstu speciālisti vada meistarklases, ir operāciju paraugdemonstrējumi. Onkoloģiskie pacienti nevar sūdzēties, valsts kompensē visus ķīmijterapijas medikamentus - no vienkāršākajiem līdz mūsdienu inovatīvajiem," stāsta dakteris Kims. "Pēc PSRS sabrukuma 10-12 gadus strādājām ar vecām tehnoloģijām, tagad esam ķērušies pie visa tehnoloģiskā parka nomaiņas. Tāpēc jau 2012. gadā visās onkoloģiskajās iestādēs (mums ir pieci pamatīgi aprīkoti staru terapijas centri pilsētās, kur ir medicīnas universitātes), onkoloģiskajos dispanseros tika uzstādītas jaunas gamma terapeitiskās tehnoloģijas distances staru terapijai un brahiterapijai; valstī mums ir septiņi lineārie paātrinātāji, trīs no tiem tādi, ar kuriem iespējama 3D konformālā  un intensitātes modulētā staru terapija. Ir arī veiksmīgi valsts un privātās partnerības projekti, uzņēmēji iesaistās, viņiem tiek piešķirtas nodokļu atlaides."

Uzziņai

  • Valsts medicīnā Kazahstānā strādā 64 tūkstoši ārstu (338 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju) un 144 tūkstoši vidējā medicīniskā personāla.
  • Privātajā sektorā strādā 10,5 tūkstoši ārstu un 12,8 tūkstoši vidējā medicīniskā personāla.

                                                       Avots: Казахстан. Обзор системы здравоохранения, WHO/Europe, 2012

                                                                                                                                           Foto: Diāna Ričika

Pilnu raksta versiju lasiet "Doctus" 2014. gada novembra numurā