PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ārstiem jājautā sirds slimību pacientiem par pasīvo smēķēšanu

Doctus
Ne visi sirds slimību pacienti zina, ka pasīvā smēķēšana ir kaitīga, un ne visi ārsti jautā pacientiem par dzīvi ar smēķētāju, secināts nesen veiktā pētījumā.

Ārsti būtu jāapmāca, ka pacientiem rutīnā jājautā par pasīvo smēķēšanu. Pasīvā smēķēšana paaugstina sirds slimību risku nesmēķētājiem par 25 - 30%. Pacientiem, kuri tiek hospitalizēti ar sirds slimību, jāizvairās no pasīvās smēķēšanas pēc izrakstīšanās no stacionāra.

Tas, protams, nav tik liels riska faktors, kā smēķēšana pati par sevi, bet tas tomēr ir riska faktors.

Jaunā pētījumā tika intervēti 214 pieaugušie, kas tika hospitalizēti ar koronāro sirds slimību, viņiem tika jautāts par pasīvo smēķēšanu.

Vairāk nekā 20% atzina, ka ir pakļauti pasīvai smēķēšanai pēdējo 30 dienu laikā, un 15% atzina, ka ir bijuši pakļauti dūmiem nedēļu pirms stacionēšanas. Gandrīz 14% pacientu atzina, ka dzīvo kopā ar smēķētāju.

Tikai 56% aptaujāto tic, ka pasīvā smēķēšana paaugstina nesmēķētājiem sirds infarkta risku, pārējie domā, ka risks paaugstinās tikai nedaudz vai nepaaugstinās nemaz.

Tikai 37 pacienti atcerējās, ka ārsti vai medmāsas viņiem ir jautājuši par pasīvo smēķēšanu hospitalizācijas laikā. 21 pacientam bija jautāts, vai viņi dzīvo kopā ar smēķētāju, un 3 bija izteikts ieteikums mājās aizliegt smēķēšanu.

Pasīvās smēķēšanas temats ir ar pacientu jāapspriež hospitalizēšanas laikā vai vizītes laikā ārsta kabinetā.

Iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ja ārsts velta 3 minūtes laika smēķēšanas kaitīguma apspriešanai, pastāv liela varbūtība, ka pacients mainīs savus uzvedības paradumus. 

Pirmavots: JAMA Internal Medicine, online November 10, 2014.