PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Atver Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzeju

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs
Atver Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzeju
14.11. plkst. 13:00, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā Tvaika ielā 2 atvērs iestādes muzeju. Tas atradīsies senākajā (G) ēkā, kurā izvietotas psihiatrijas un narkoloģijas ambulatori konsultatīvās nodaļas. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centram šogad aprit 190 gadi.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir vecākā psihiatriskā iestāde Baltijā un šodien lielākā Latvijā. Izveidot savu muzeju ir sens kolektīva sapnis. To gan nācās īstenot tikpat kā no nulles, jo pamatkrājuma, no kā izveidot pirmo ekspozīciju, nebija. Palīdzēja Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Vēstures un kuģniecības muzejs, Valsts Vēstures arhīvs un iestādes darbinieki, kuri bija sataupījuši vēsturiskus dokumentus, zīmīgus priekšmetus un fotogrāfijas. Nozīmīgas liecības bija saglabājušās iestādes iekšējā aptiekā, kā arī ēkā, kurā drīzumā tiks uzsākti renovācijas darbi. Līdz 1. decembrim Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra jaunatvērtajā muzejā būs apskatāmi dziednīcas lūgšanu nama senie altāra priekšmeti, kuri kādreiz bija dāvināti toreizējai Aleksandra Augstumu iestādei, bet tagad atrodas Medicīnas vēstures muzeja krājumā.

„Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejs ir veidošanas procesā. Mēs ceram to izveidot mūsdienīgu un noderīgu gan medicīnas mācību iestāžu studentiem, kuri pie mums praktizējas, gan arī sabiedrības izglītošanai, lai mazinātu aizspriedumus un sekmētu savlaicīgu ārstēšanos", uzsver Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vadītājs Jānis Buģins. „Ceram, ka muzeja atvēršanas svinīgajā brīdī klāt būs arī daļa mūsu pensionēto darbinieku. Viņus esam īpaši uzaicinājuši kā Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vēstures aculieciniekus un veidotājus."

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejs nebūs atvērts pastāvīgi. Tā apmeklēšanu koordinēs iestādes sabiedrisko attiecību nodaļa.