PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā izsaukumu izpildē pāriet uz elektronisku medicīnisko dokumentāciju

Neatliekamās Medicīniskās palīdzības dienests
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā izsaukumu izpildē pāriet uz elektronisku medicīnisko dokumentāciju
25.novembrī, Ministru kabinetā apstiprināti grozījumi noteikumos Nr.265 „Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtība", kas paredz, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā ar pacientiem un izsaukumiem saistītā medicīniskā dokumentācija tiks veidota un uzturēta tikai elektroniski.

Pāriet pilnībā uz elektronisku medicīniskās dokumentācijas apriti jau šo pavasari NMP dienests rosināja Veselības ministriju, kura atbalstīja šo ieceri un virzīja tālāk nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos. Pateicoties Veselības ministrijas atbalstam un Eiropas fondu finansējumam, pēdējo gadu laikā NMP dienestā ir būtiski modernizēts izsaukumu pieņemšanas un izpildes process. Tas ļauj pilnībā atteikties no papīra formāta medicīniskajiem dokumentiem, kas ir nozīmīgs solis e-veselības attīstībai ne tikai dienestā, bet medicīnas nozarē kopumā.

Kā liecina statistika, NMP dienesta brigādes gadā izbrauc uz vairāk kā 400 000 izsaukumiem. Iepriekš mediķi visu informāciju par pacienta stāvokli, sniegto palīdzību, izlietotajiem medikamentiem un citiem blakusapstākļiem rakstīja ar roku papīra izsaukumu kartēs. Savukārt elektroniska informācijas aprite dod iespēju ne vien operatīvāk izpildīt izsaukumus un iegūt precīzu informāciju par katra izsaukuma izpildi, bet arī ietaupītos valsts budžeta līdzekļus ļauj novirzīt palīdzības sniegšanai pacientiem, piemēram, jauna medicīniskā aprīkojuma iegādei brigādēs.