PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Trans taukskābes un atmiņa

Doctus
Uzturs, kas satur daudz trans taukskābes ir saistīts ar sliktāku atmiņu darbaspējīga vecuma vīriešiem, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti Amerikas Sirds asociācijas Zinātniskajā sesijā.

Pētījumā piedalījās 1000 veseli vīrieši, tie kuru uzturā bija daudz trans taukskābju uzrādīja sliktākus rezultātus vārdu atmiņas testā. Saistības ciešums saglabājās arī pēc tam, kad rezultāti tika samēroti pēc vecuma, izglītības līmeņa, etniskās piederības un depresijas.

No veselības viedokļa, trans taukskābju lietošana uzturā ir saistīta ar augstāku ķermeņa svaru, lielāku agresivitāti un sirds slimībām. Tiek uzskatīts, ka trans taukskābes pagarina produktu uzglabāšanas laiku, bet samazina cilvēka dzīves ilgumu.

Pētījumā tika iekļauti pieaugušie bez diagnosticētām sirds slimībām, vīrieši virs 20 gadu vecuma un sievietes pēc menopauzes vecumā. Dalībnieki aizpildīja uztura anketu, no kuras pētnieki aprēķināja ikdienā lietoto trans taukskābju daudzumu. Lai novērtētu atmiņu, dalībniekiem parādīja 104 vārda kariņu sēriju. Dalībniekiem bija jāpasaka, vai parādītais vārds ir jauns vai tas jau ir bijis iepriekšējās kartiņās.

Pētnieki atklāja:

  • Vīriešiem jaunākiem par 45 gadiem, kuri ēda vairāk trans taukskābes, konstatēja sliktākus atmiņas testa rezultātus. Šī saistība saglabājās arī pēc samērošanas pēc vecuma, izglītības līmeņa, etniskās piederības un depresijas.
  • Katrs papildus grams trans taukskābju dienā ir saistīts ar 0,76 retāk atkārtoti pareizi nosauktiem vārdiem.
  • Tie, kuri ēd daudz trans taukskābes, atceras par 11 vārdiem mazāk (vairāk nekā 10% atcerēšanās samazinājums), salīdzinot ar tiem, kuri uzturā lieto mazāk trans taukskābes (vidēji pareizi nosaukto vārdu skaits bija 86).

Uzturam ir dažāda ietekme uz oksidatīvo stresu un šūnu enerģiju. Iepriekš veiktos pētījumos ir atklāts, ka šokolāde, kas satur daudz antioksidantus un pozitīvi ietekmē šūnu enerģiju, ir saistīta ar labāku vārdu atmiņu vidēja vecuma pieaugušajiem. Šajā pētījumā analizēja, kā trans taukskābes, kas ir prooksidants un pretēji ietekmē šūnu enerģiju, var radīt pretēju efektu.

Oksidatīvais stress ir saistīts ar slimību attīstību, piemēram, sirds slimību un ļaundabīga audzēja.

Vēl būtu nepieciešami pētījumi ar gados jaunām sievietēm, lai noskaidrotu trans taukskābju efektu šajā grupā.