PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kādēļ jauniem cilvēkiem ar diabētu attīstās sirds bojājums?

Doctus
Jaunā pētījumā, kas tiek veikts Leičesteras slimnīcā, izmantojot magnētiskās rezonanses izmeklējumu, mēģina atklāt, kādēļ jauniem cilvēkiem ar 2.tipa cukura diabētu attīstās sirds bojājums.

Pētījuma laikā tiks veikti magnētiskās rezonanses izmeklējumi 100 jauniem pieaugušajiem ar cukura diabētu, lai noskaidrotu agrīnas sirds mazspējas cēloņus.

Pētījuma laikā pacienti nejaušināti tiks iedalīti dažādās ārstēšanas grupās: vieni saņems optimālu glikozi pazeminošu terapiju un dzīvesveida izmaiņu ieteikumus; otri lietos ļoti zemu kaloriju diētu un trešajiem tiks nozīmēti vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes. Pētnieku komanda cer ar MR izmeklējumu palīdzību izdosies noskaidrot, vai, ievērojot noteiktas dzīvesveida izmaiņas, ir iespējams, ka agrīni sirds bojājumi ir atgriezeniski.

Pacientiem ar cukura diabētu ir četras reizes lielāks risks, ka attīstīsies sirds mazspēja un citas asinsrites problēmas. Jaunākiem cukura diabēta pacientiem ir lielāks risks, ka dzīves laikā attīstīsies komplikācijas un priekšlaicīga nāve. Ļoti būtiski ir izveidot rīku, ar ko agrīni diagnosticēt sirds mazspēju un uzsākt efektīvu ārstēšanu, lai pasargātu pacientu no nopietnām dzīvību apdraudošām slimībām. Pētnieki cer, ka izmantojot MR izmeklējumus un salīdzinot dažādas ārstēšanas metodes, izdosies atrast piemērotāko ārstēšanas metodi, lai pasargātu pacientus no hospitalizēšanas un priekšlaicīgas nāves sirds mazspējas dēļ.

Pirmavots: University of Leicester. Why young people with diabetes develop heart damage. ScienceDaily,  10 December 2014.