PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Smēķēšana pasliktina ārstēšanas rezultātus, ārstējoties no alkohola atkarības

Doctus
Nesen veiktā pētījumā pierādīts, ka smēķētājiem ir sliktāki ārstēšanās rezultāti, ārstējot alkohola atkarību. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Substance Use & Misuse.

Atbilstīgi nesen veiktā pētījuma rezultātiem pacientiem, kuri smēķē ir īsāks uzturēšanās laiks alkohola ārstēšanas programmās, nekā nesmēķētājiem, un sliktāki ārstēšanas rezultāti.

Pētījumā tika iekļauts 21 000 pieaugušo, kuri meklēja palīdzību alkohola atkarības ārstēšanai.

Pētījuma rezultāti uzrāda, ka smēķēšana ir saistīta ar apgrūtinātu alkohola atkarības ārstēšanu, smēķētāji retāk sasniedz ārstēšanas mērķi. Šis fakts būtu jāņem vērā veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, jo lielākā daļa pacientu ar alkohola atkarību ir arī smēķētāji. Pēc ASV Slimību kontroles centra datiem mazāk kā 20% ASV iedzīvotāju ir regulārie smēķētāji, tomēr šī proporcija ir daudz augstāka starp alkohola lietotājiem, salīdzinot ar vispārējo populāciju. Vēl vairāk gan smēķēšana, gan alkohola lietošana ir saistīti ar ietekmi uz dzīvi un tās kvalitāti, piemēram, bezdarbs, zemāks izglītības līmenis, iesaistīšanās kriminālos pasākumos, garīgās saslimšanas un/ vai citu atkarību izraisošo vielu lietošanu.

Sievietēm šī saistība pat bija ciešāka nekā vīriešiem. ASV vispārējā populācijā smēķē mazāk nekā 15% sieviešu, savukārt starp sievietēm, kuras meklēja palīdzību alkohola lietošanas dēļ, smēķēja 67%, vīriešiem tie bija 61%. Diemžēl arī pētījuma rezultāti uzrādīja, ka sievietēm smēķētājām alkohola atkarības ārstēšanas rezultāti bija pat sliktāki nekā vīriešiem smēķētājiem. Gan šis, gan iepriekš veiktie pētījumi apliecina, ka vislabākie rezultāti ir, ja pacients pārtrauc smēķēšanu brīdī, kad nolemj ārstēt alkohola atkarību, diemžēl vienlaicīga abu atkarību atmešana ir ļoti liels izaicinājums.

Pirmavots: Kimberly S. Walitzer, Ronda L. Dearing, Christopher Barrick, Kathleen Shyhalla.Tobacco Smoking Among Male and Female Alcohol Treatment-seekers: Clinical Complexities, Treatment Length of Stay, and Goal Achievement.Substance Use & Misuse, 2015; 50 (2): 166 .