PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zobu zaudēšana saistīta ar lēnāku smadzeņu darbību un lēnākām kustībām

Doctus
Atmiņas un staigāšanas ātrums pieaugušajiem, kuri ir zaudējuši visus savus zobus, samazinās daudz ātrāk nekā viņu vienaudžiem, kuriem ir vēl pašiem savi zobi, secināts nesen Anglijā veiktā pētījumā.

Pētījuma rezultāti publicēti Journal of the American Geriatrics Society, pētījumā piedalījās 3166 pieaugušie pēc 60 gadu vecuma. Pētījuma laikā tika salīdzinātas dalībnieku spējas atmiņas testos un staigāšanas ātrumā. Rezultāti uzrādīja, ka cilvēkiem, kuriem vairs mutē nav neviena viņu paša zoba ir apmēram par 10% sliktāka atmiņa un iešanas ātruma testa rezultāti, salīdzinot ar cilvēkiem, kuriem vēl bija saglabājušies savi zobi.

Saistība starp zobu trūkumu un atmiņu saglabājās arī pēc rezultātu samērošanas ar daudziem riska faktoriem, piemēram, sociāldemogrāfiskā raksturojuma, esošām veselības problēmām, fiziskās veselības, veselības paradumiem, piemēram, smēķēšanas un alkohola lietošanas, depresijas, atbilstošiem biomarķieriem un īpaši sociālekonomiskā statusa.

Pēc samērošanas pēc visiem iespējamajiem faktoriem, cilvēkiem bez zobiem ir lēnāka gaita nekā tiem, kuriem ir savi zobi.

Zobu zudums var tikt izmantots kā agrīns garīgo un fizisko spēju samazināšanās marķieris gados veciem cilvēkiem, īpaši starp 60 - 74 gadus veciem. Tika atklāts, ka biežākie zobu un garīgās un fiziskās veselības zaudēšanas iemesli ir sociālekonomiskais statuss, uzsverot nepieciešamību paplašināt sociālās determinantes, tādas kā izglītība un labklājība, lai uzlabotu mutes un vispārējo veselību nabadzīgākajiem sabiedrības locekļiem.

Tā kā ir pierādīta saistība starp zobu zudumu un funkciju pasliktināšanos, ārstiem būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība zobu zudumam un garīgās veselības/ atmiņas pasliktināšanai. 

Pirmavots: Georgios Tsakos, Richard G. Watt, Patrick L. Rouxel, Cesar de Oliveira, Panayotes Demakakos. Tooth Loss Associated with Physical and Cognitive Decline in Older Adults. Journal of the American Geriatrics Society, 2014.