PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

D vitamīns, serotonīna sintēze un autisms

Doctus
Līdz šim bija skaidrs, ka D vitamīnam un serotonīnam ir nozīmīga loma autisma attīstībā, tomēr nebija zināms kauzālais mehānisms. Tikko publicētā pētījumā pētnieki pierāda, ka serotonīnu, oksitocīnu un vazopresīnu, trīs smadzeņu hormonus, kas ietekmē sociālo uzvedību saistītu ar autismu, aktivē D vitamīns. D vitamīna un triptofāna papildus uzņemšana var pasargāt no autisma un iespējams uzlabot dažus no simptomiem.

Autisms, kas raksturojas ar netipisku sociālo uzvedību, jau iepriekš ir saistīts ar zemu serotonīna līmeni smadzenēs un zemu D vitamīna līmeni, bet līdz šim nebija zināms šīs saistības mehānisms.

Pētījumā pierādīja, ka D vitamīns aktivizē gēnu, kas ražo enzīmu triptofāna hidroksilāzi 2 (TPH2), kas pārveido būtisko aminoskābi triptofānu uz serotonīnu smadzenēs. Tas nozīmē, ka adekvāts D vitamīna līmenis ir nepieciešams, lai producētu serotonīnu smadzenēs, kur tā struktūra darbojas kā neirotransmiters un ietekmē sociālo uzvedību. Pētnieki vēl atklāja, ka gēns, kas ražo enzīmu triptofān hidroksilāze 1 inhibē D vitamīna hormonu, kas pēc tam aptur serotonīna ražošanu zarnās un citos autos, tādā veidā veicinot iekaisuma procesu. Šis mehānisms izskaidro daudzus iepriekš zināmus faktus, kuriem līdz šim nebija izskaidrojuma:

  • "serotonīna anomālija" - zems serotonīna līmenis smadzenēs un augsts serotonīna līmenis asinīs bērniem ar autismu;
  • zēniem biežāk novēro autisma simptomus nekā meitenēm, estrogēns paaugstina serotonīna līmeni smadzenēs meitenēm;
  • autoimūnu antivielu klātbūtne augļa smadzenēs autisku bērnu mammām: D vitamīns regulē regulatoro T šūnu produkciju nomācot TPH1.

Šis atklātais mehānisms ne tikai izskaidro autisma saistību ar D vitamīnu, bet tas var būt noderīgs arī autisma profilaksē un ārstēšanā.

Pašreizējās vadlīnijas saka, ka adekvāts D vitamīna līmenis ir virs 30 ng/ml. Lielākajai daļai cilvēku D vitamīns rodas ādā UVB starojuma ietekmē, tomēr melanīna pigments un saules aizsargkrēmi kavē šo mehānismu. Tiek lēsts, ka 70% populācija D vitamīna līmenis ir nepietiekams. Iespējams, ka adekvāta D vitamīna koncentrācijas trūkums arī izskaidro, kādēļ pieaug bērnu skaits, kuri slimo ar autismu.

Šis pētījums apliecina, ka papildus D vitamīna, triptofāna un omega 3 taukskābju uzņemšana paaugstina serotonīna koncentrāciju smadzenēs un profilaktiski palīdz nesaslimt ar autismu un, iespējams, palīdz mazināt noteiktus autisma simptomus.

D vitamīna līmenis būtu jānosaka ikvienam cilvēkam  un tai būtu jākļūst par standartprocedūru prenatālajā aprūpē.

Pirmavots: R. P. Patrick, B. N. Ames. Vitamin D hormone regulates serotonin synthesis. Part 1: relevance for autism. The FASEB Journal, 2014.