PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Izskaidrots mehānisms kā smaržas uztvere ietekmē pārtikas uzņemšanu

Doctus
Dzīvniekiem, tāpat kā cilvēkiem, izsalkums stimulē ēdiena uzņemšanu. Izsalkums palaiž vairākus mehānismus, kas mudina ēšanu, piemēram, pastiprinot tādas sensorās maņas kā ožu. Pētniekiem izdevies atklāt, kas saista izsalkumu un pastiprinātu smaržas uztveri smadzenēs un rezultējošo dziņu - ēst.

Pētnieki atklājuši, ka šo mehānismu palaiž endokanabinoīdā sistēma (endocannabinoid system) pelēm. Šī sistēma saista smadzenēs esošus receptorus un ir iesaistīta tādu sajūtu kā eiforija, trauksme, sāpes veidošanā, kas arī ir jutīgas pret kanabinoīdām substancēm, piemēram, kaņepēm. Pētnieki atklāja, ka CB1 kanabinoīdie receptori kontrolē ceļu, kas saista ožas sīpoliņu ar ožas garozu. Izsalkuma jušana palaiž kanabinoīdo receptoru aktivēšanu, kuri savukārt, aktivē ožas ceļu, kas kļūst jutīgāks un tiek intensīvāk uztvertas smaržas. Šis arī ir bioloģiskais mehānisms, kas palielina jutību uz smaržām izsalkuma laikā, izskaidrojot vienu no iemesliem ēdiena uzņemšanai. Pētnieki domā, ka šis ožas ceļš ir izmainīts pacientiem, kas cieš no anoreksijas, turpretī smaržas uztvere ir vairāk vai mazāk saglabāta. Šī bioloģiskā mehānisma izskaidrošana ļaus veiksmīgāk šāda tipa patoloģijas ārstēt.

Avots: INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale). "Mechanism elucidated: How smell perception influences food intake." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 February 2014.