PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kas mūs padara par cilvēkiem?

Doctus
Oksfordas Universitātes pētnieki identificējuši smadzeņu apvidu, kas ievērojami atšķiras no mūsu tuvākajiem „radiniekiem", pērtiķiem. „Mēs uzskatām, ka spēja plānot nākotni, būt elastīgiem dažādos jautājumos un spēja mācīties no citiem ir sevišķi iespaidīga. Mēs esam identificējuši smadzeņu apvidu (attēlā - sarkanā krāsā), kas ir unikāls cilvēkiem un visticamāk, tam ir saistība ar šīm kognitīvajām spējām", stāsta vecākais pētnieks prof.Matthew Rushworth no Oksfordas Universitātes eksperimentālās psiholoģijas departamenta.

Tika veikta magnētiskā rezonanse 25 pieaugušiem brīvprātīgajiem, lai izvērtētu svarīgākos venterolaterālās priekšējās smadzeņu garozas apvidus, un šie apvidi tika saistīti ar citām smadzeņu daļām. Rezultāti tika salīdzināti ekvivalentiem magnētiskās rezonanses datiem, veiktiem uz pērtiķiem.

Cilvēka galvas smadzenes Cilvēka galvas smadzenes
Cilvēka galvas smadzenes

Venterolaterālā priekšējā garozas daļa ir iesaistīta vairākos būtiskos kognitīvos un runas spējas aspektos, un ir atrodams tikai cilvēkos un augstākajos primātos. Daži rajoni ir iesaistīti psihiatriskos stāvokļos kā uzmanības deficīta sindroms, narkotiku atkarība vai kompulsīvajos traucējumos. Valodas prasmi var ietekmēt citu smadzeņu daļu bojājums pie infarkta vai neirodeģeneratīvu saslimšanu gadījumos.

Prof.Rushworth skaidro: „Smadzenes ir mozaīka no savstarpēji saistītiem rajoniem. Mēs gribējām apskatīt šo svarīgo priekšējo apvidu un saprast, cik reģionus šeit var izšķirt, un kur tie atrodas."

„Tāpat mēs skatījāmies, kā šie rajoni ir saistīti, viens ar otru un ar citiem smadzeņu rajoniem. Šī saistība nosaka, ka informācija var sasniegt un ietekmēt blakus esošus un tālākus smadzeņu apvidus."

No magnētiskās rezonanses izmeklējumiem, pētnieki izdalīja venterolaterālo priekšējo smadzeņu garozu 12 apvidos, kas bija atrodami visiem brīvprātīgajiem. Katram no šiem 12 apvidiem ir sava saistība ar pārējām smadzeņu daļām, tāds kā „neirāls pirkstu nospiedums", kas ļauj secināt, ka ir atbildīgs par ko citu.

Pētnieki tālāk šos 12 apvidus salīdzināja ar pērtiķu priekšējās daļas garozu. Kopumā, 11 no 12 apvidiem bija līdzīgi abām sugām un ar pārējām smadzeņu daļām saistīti ļoti līdzīgi.

Tomēr 1 apvidum tā arī netika atrast ekvivalents pērtiķu smadzenēs, to sauc par laterāli frontālā pola prefrontālo garozu (lateral frontal pole prefrontal cortex).

„Mēs atradām apvidu cilvēku smadzenēs, kam pērtiķu smadzenēs nav ekvivalenta", stāsta pirmais autors Franx-Xaver Neubert no Oksfordas universitātes. „Šis apvidus ir atbildīgs par stratēģisko plānošanu, lēmumu pieņemšanu un vienlaicīgu vairāku uzdevumu veikšanu."

Oksfordas pētnieku grupa atklāja arī, ka dzirdes daļas cilvēka smadzenēs ir daudz ciešāk saistītas ar prefrontālo garozu nekā pērtiķiem. Pētnieki izteica hipotēzi, ka tas varētu būt nozīmīgi spējai saprast un veidot runu.

Avots: University of Oxford. "What makes us human? Unique brain area linked to higher cognitive powers." ScienceDaily. ScienceDaily, 5 February 2014.