PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai aptaukošanās kļūst par jaunu normu Eiropā?

Doctus
Liekais svars Eiropā ir tik izplatīts, ka šis risks kļūst par „jaunu normu", apmēram trešā daļa pusaudžu ir smagāka, nekā ir rekomendēts viņu vecumā, paziņojumā vēsta Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Ziņojumā par aptaukošanās līmeni 53 PVO Eiropas reģiona valstīs Apvienoto Nāciju veselības aģentūra uzsver, ka 27% 13 gadīgu bērnu un 33% 11 gadīgu bērnu ir ar lieko svaru.

Zsuzsanna Jakab, PVO reģionālā direktore uzsver, ka mūsu pieņēmumi par to, kas ir norma mainās, liekais svars tagad ir tik bieži sastopams, ka tas vairs nav nekas neparasts. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka jaunā paaudze izaug ar aptaukošanos kā jaunu normu. Pie augstās aptaukošanās proporcijas viņa vaino augsto mazkustības līmeni kombinācijā ar ēšanas kultūru (lēti, ātri pagatavojami pārtikas produkti ar augstu cukura, sāls un tauku saturu). Viņa šo kombināciju nosauca par nāvējošu.

Pēc ziņojuma datiem visaugstākie aptaukošanās rādītāji starp 11 gadus veciem zēniem un meitenēm tika novēroti Grieķijā, Portugālē, Īrijā un Spānijā, savukārt viszemākā proporcija bija Nīderlandē un Zviedrijā.

Fizisko aktivitāšu trūkums ir šīs problēmas atslēga. 23 no 36 valstīm vairāk nekā 30% zēnu un meiteņu 15 gadu vecumā un vēlāk nenodarbojas ne ar kādām fiziskām aktivitātēm. Starp pieaugušajiem, sieviešu proporcija, kuras nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm variē no 16% Grieķijā un 17% Igaunijā līdz 71% Maltā un 76% Serbijā.

PVO rekomendē bērniem 5 -17 gadu vecumā vismaz 60 minūtes vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes katru dienu un pieaugušajiem vismaz 150 minūtes vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes nedēļā.

Joao Breda, PVO uztura, fizisko aktivitāšu un aptaukošanās eksperts uzsvēra, ka cilvēku apkārtējai videi - pilsētas iekārtojumam, skolām un darbavietām - ir būtiski nozīmīga loma fizisko aktivitāšu veicināšanā. Jāizveido tāda apkārtējā vide, kur fiziskās aktivitātes un veselīgs ēdiens kļūst par pašsaprotamu izvēli. Viņš uzsvēra, ka fiziskās aktivitātes un veselīga ēdiena izvēle ir jāņem ļoti nopietni visās vidēs: skolās, slimnīcās, pilsētās un darbavietās.

Ziņojumā ir arī atklāts, ka ir dažas valstis, piemēram, Francija un dažas Skandināvijas valstis, kurās ir izdevies apstādināt aptaukošanās epidēmiju. Šajās valstīs tika ieviestas stratēģijas, lai samazinātu aptaukošanās epidēmiju: veicināja dārzeņu un augļu lietošanu skolās, palielināja nodokļus atsevišķām produktu grupām, lai mazinātu šo produktu patēriņu, kontrolēja reklāmas, veicināja fiziskās aktivitātes. Visu šo pasākumu komplekss ļauj nedaudz samazināt aptaukošanās proporciju sabiedrībā. 

Pirmavots: Kelland K. WHO sees risk of obesity becoming the new norm in Europe. Reuters, Feb 24, 2014.