PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ārstu mērītais asinsspiediens augstāks nekā medmāsu

Doctus
Ārsti izmēra pacientiem statistiski ticami augstāku asinsspiediena līmeni nekā māsas, secināts sistemātiskā pētījumu apkopojumā.

Sistemātiskā pārskatā secināts, ka ārsti pacientiem izmēra statistiski ticami augstāku asissnpiedienu (par 7/4 mmHg) nekā māsas tam pašam pacientam.

Pētnieki atzīst, ka ārstiem jāturpina asinsspiediena mērījumi slimiem pacientiem vai rutīnas veselības pārbaudē, bet nevajadzētu mērīt tad, kad klīniskais lēmums par asinsspiediena ārstēšanu ir atkarīgs no asinsspiediena līmeņa vizītes laikā. Šī novērotā atšķirība ir pietiekama, lai daļai pacientu uzsāktu augsta asinsspiediena ārstēšanu, un nevajadzīga medikamentu lietošana var rezultēties ar blakus parādībām. Daļai pacientu ārsti var lūgt turpināt asinsspiediena mērījumus mājas apstākļos, kas var radīt trauksmi. No šie kļūdainajiem mērījumiem var izvairīties, ja mērījumus veic kāds cits, piemēram, medmāsa.

Fenomens, ka, ārstam mērot asinsspiedienu, tas ir augstāks, tiek saukts par baltā halāta hipertensiju. Pētnieku komanda mērīja asinsspiediena līmeni 1019 pacientiem, vienas vizītes laikā asinsspiedienu mērīja gan ārsts, gan medmāsa. Mērījumi tika veikti 10 valstīs, līdz ar to pētnieki uzskata, ka iegūtie rezultāti ir attiecināmi uz jebkādu veselības aprūpes vidu, kur tiek mērīts asinsspiediens. 

Pirmavots: Christopher Clark et al. Do doctors record higher blood pressure than nurses? British Journal of General Practice, 2014.