PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Gestācijas cukura diabēts paaugstina sirds asinsvadu slimību risku

Doctus
Sievietēm, kurām grūtniecības laikā ir bijis gestācijas diabēts ir paaugstināts sirds slimību attīstības risks, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Journal of the American Heart Association.

Līdz šim gestācijas cukura diabēts, kas tiek novērots tikai grūtniecības laikā un pazūd pēc grūtniecības, tika saistīts ar paaugstinātu mātes risku vēlāk slimot ar 2.tipa cukura diabētu. Gestācijas cukura diabētu parasti mēģina kontrolēt ar diētu, fiziskām aktivitātēm un reizēm ar insulīnu.

20 gadus ilgušā pētījumā pētnieki atklāja, ka gestācijas cukura diabēts anamēzē var būt aterosklerozes riska faktors sievietēm pusmūžā, pirms cukura diabēta un metabolā sindroma attīstības.

Pētījuma sākumā pētnieki novērtēja sirds slimību riska faktorus pirms grūtniecības 898 sievietēm 18 - 30 gadu vecumā, kurām vēlāk bija viena vai vairākas dzemdības. Sievietes periodiski tika testētas uz cukura diabētu un metaboliem stāvokļiem pirms un pēc grūtniecības 20 gadu periodā. Miega artērijas sieniņas biezums tika mērīts vidēji 12 gadus pēc grūtniecības, kad sievietes bija 38 - 50 gadus vecas. Pētījumā kontrolēja vecumu, rasi, dzemdību skaitu, pirms grūtniecības ķermeņa masas indeksu, glikozes līmeni, insulīnu, lipīdus un asinsspiedienu.

Dalībnieces iedalīja divās grupās: vienā sievietes, kurām grūtniecības laikā bija gestācijas cukura diabēts un otrā grupā sievietes, kurām grūtniecības laikā nebija gestācijas cukura diabēts. Kopumā 119 (13%) sievietēm novēroja gestācijas cukura diabētu (7,6 uz 1000 dzemdībām).

Miega artērijas sieniņas biezums ir agrīns subklīniskas aterosklerozes rādītājs un tas ļauj prognozēt infarkta un insulta risku. Pētnieki izmantoja ultrasonogrāfiju, lai vizualizētu miega artēriju.

Sievietēm, kurām 20 novērošanas gadu laikā neattīstījās cukura diabēts vai metabolais sindroms, atklāja, ka miega artērijas sieniņas atšķirības starp tām, kurām bija gestācijas cukura diabēts un tām, kurām nebija, vidēji bija 0,023 mm, šī atšķirība nebija saistīta ar aptaukošanos vai paaugstinātu glikozes līmeni pirms grūtniecības.

 

Šie atklājumi norāda uz to, ka gestācijas cukura diabēts anamnēzē var ietekmēt agrīnas aterosklerozes attīstību pirms cukura diabēta un metabolā sindroma attīstības, ko iepriekš saistīja ar sirds slimībām. Gestācijas cukura diabēts var būt agrīns sirds slimību riska faktors sievietēm.

 

Pirmavots: Erica P. Gunderson, Vicky Chiang, Mark J. Pletcher, David R. Jacobs, Charles P. Quesenberry, Stephen Sidney, and Cora E. Lewis. History of Gestational Diabetes Mellitus and Future Risk of Atherosclerosis in Midlife: The Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study. Journal of the American Heart Association, March 2014.